De weg naar de hel …

Ontwikkelingshulp (‘Official Development Assistance,’ beleefd gezegd) gaat meestal naar autocratische regimes, zeg maar: dictaturen. En in toenemende mate. 68 van de 124 landen in 2010, 75 van de 124 landen in 2019. Zegt de OESO.

Dat was niet de bedoeling

‘De hertelling in Maricopa County (in Arizona, red.), gefinancierd door de ‘Stop the Steal’ groepen, concludeert dat de marge waarmee Trump verloor van Biden nog groter was dan de officiële telling aangaf.’

Webcam

Als u in slaap valt bij het Zoomen dan helpt misschien dit irritante oog, dat ook nog knippert en van links naar rechts beweegt.

 

Coiffure digitale

Catalaans stylist heeft een manier gevonden om antieke Franse motieven op haar te printen.

Afvalrobot

Pruttelt autonoom acht uur lang door de straten van Huangzhou en kan tot 17 kilo rommel oppikken en opbergen.

Te leuk

… om niet mee te nemen, ook al is het van vorige week. ‘The mayor of a Russian village was running unopposed, so he nominated the city hall’s cleaning lady as his opponent. She won.’

 

Huisvlijt

Kunt u vast thuis oefenen. Benodigd: een grote zakdoek – OK, een servet – en twee van die haarelastiekjes die vrouwen altijd overal laten slingeren. Niet naaien, geen schaar nodig. Alleen maar vouwen. Dat kan ik zelfs.

Besmettelijkheid (2)

Pagina uit Powerpoint van 31 pagina’s van prof. Michael Lin, neurobioloog. Bevestigt ‘besmettelijkheid’ bericht. Meer op andere pagina’s, bv: gemiddeld blijft iemand in ziekenhuis 3 weken.

Kamchatka

Een schiereiland in Siberië, aan de Bering Zee. ‘De afgrond van de wereld’ noemt fotograaf Isabella Tabacchi het, die een adembenemende fotoserie maakte.

 

Oogloos zicht

Er zijn ‘bionische ogen’ op de markt die vrijwel blinde mensen helpen om iets te zien. Maar je moet wel ogen hebben waarvan nog enkele cellen werken. Dit nieuwe ontwerp, dat nu op zes mensen wordt getest, werkt zelfs bij mensen die helemaal geen oog meer hebben. Ze kunnen donker van licht onderscheiden, bewegingen zien, en diepte. De Orion is een zonnebril met een camera en een processor, gekoppeld aan een chip met 60 elektroden, ter grootte van een postzegel, die middels een operatie in het brein wordt geïnstalleerd naast de visuele cortex. Lichtsignalen worden vertaald door processor en naar de chip gestuurd, die de cortex stimuleert. Mensen en voorwerpen verschijnen als stippen; er komen meer stippen bij naarmate die dichterbij komen. ‘Het is alsof je een nieuwe taal leert,’ zegt één van de proefkonijnen.