Online vrijwilliger

Folding@home is een ‘distributed computing’ project waarbij CPU-tijd van computers van mensen thuis wordt ingezet om de ingewikkelde berekeningen te maken die nodig zijn om bijvoorbeeld medicijnen tegen kanker te ontwikkelen. Er lopen nu ook een aantal COVID19 projecten. Wie wil meedoen: u downloadt een stukje software waarmee automatisch datasets worden binnengehaald, waarna de computer een paar uur aan het rekenen is. Na afloop worden de resultaten weer geupload naar de betreffende onderzoeker. U kunt een visualisatie krijgen van het molecuul waar uw computer aan heeft gewerkt.  Uitleg hier: https://foldingathome.org/2020/03/10/covid19-update/

Inmiddels hebben zo veel mensen zich ingeschreven dat de gezamenlijke computers 470 petaflops aan rekenkracht hebben, dat is meer dan twee keer zo veel als de allersterkste supercomputer thans in gebruik. (tip W. de Jager)

Help zalm

Ingenieurs bouwden een lange slang om zalm te helpen een nieuwe dam te overbruggen. Het werkt: ze gebruiken hem. (tip A. Nieuwland)

Waterstof (2)

Onder de kop ‘nog meer goed waterstof nieuws van over de grens’ stuurde G. Vanderbeke dit bericht: onderzoekers van KU Leuven gaan huis voorzien van panelen die met zonlicht en water uit de lucht waterstof produceren, die weer energie levert aan het huishouden. Prototype, kosten van serieproductie onbekend. De in de zomer geproduceerde waterstof wordt in een ondergrondse tank onder hoge druk opgeslagen om in de winter elektriciteit en warmte van te maken. Een gezin zou volgens de onderzoekers een tank van vier kubieke meter nodig hebben. Lezer R. Vroegindeweij stuurde hetzelfde bericht, maar nu door VRT.  Samen maken we deze nieuwsbrief beter!