Comey memoires

James Comey, ex-directeur van de FBI, ontslagen door president Trump. Eerste besprekingen zijn binnen. Geen onthullingen die Trump verder in gevaar brengen.

Apple auto

Nou, iemand heeft nog vertrouwen in Apple. Elon Musk verwacht dat Apple en niet Google een concurrent zal worden in de automarkt; en dat Apple in 2020 een auto op de markt zal brengen. ‘Jammer dat ze te laat begonnen zijn,’ was zijn enige reserve. Apple aandeel staat zo’n 30% onder piek van vorige zomer. Beleggers maken zich zorgen dat Apple geen nieuwe hit heeft van het kaliber iPhone, en dat het te weinig heeft geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie.

Eindbonus 50 mln euro

ap13022012274

Marissa Mayer, chef van Yahoo, krijgt $55 miljoen als het bedrijf wordt overgenomen. Na jaarsalaris $36 mln in 2015.

Energie VS kwetsbaar voor hackers

Het Ministerie voor Energie (DoE) is in de periode oktober 2010-2014 totaal 1.131 ‘aangevallen’ door hackers, waarvan 159 pogingen resulteerden in een succesvolle inbraak. Daarvan waren 53 zogenaamde ‘root compromises,’ waarbij de inbrekers zichzelf beheerdersrechten toeeigenden. Het DoE is toezichthouder voor de elektriciteitsnetwerken in de VS, onderzoekslaboratoria van de overheid, en ook het arsenaal kernraketten. Cijfers vrijgegeven na een WOB-procedure door USA Today. Amerikaanse leger maakt zich zorgen over onophoudelijke pogingen van buitenlandse mogendheden om door te dringen tot de infrastructuur van het land.

 

Kan door muren kijken

635572821143535621-range-r

Dit apparaat kan ‘zien’ of er iemand in een huis is – door een muur van 50 cm dik en zelfs als die persoon niet beweegt, alleen ademhaalt.  Handig voor politie. Zorgelijk voor privacy-bewakers.

OK. Morgan gehackt.

JP Morgan Chase meldt dat haar computers zijn gehackt en 76 miljoen rekeningen zijn gehackt, plus 7 miljoen bedrijfsrekeningen. 90 Servers zijn binnengebroken. Programma’s en toepassingen (‘applications’) zijn gekopieerd, dus die moeten vervangen worden. Maar er is geen geld ontvreemd. Persoonlijke gegevens zoals pincodes zijn niet gekopieerd.  Dus wat is het punt? Wie hackt en waarom? Enkele theoriën: materiaal voor toekomstige acties verzamelen; mensen met geld lokaliseren om later te beroven; of voorbereiding van een sabotage-actie.

Doe wel en zie niet om

In de rij – bij Starbucks, of de snelwegpeage, of maakt niet uit – betaalt u voor zichzelf en – voor degene achter u. Waarom? Nou gewoon. Omdat het kan. Omdat u iets aardigs wilt doen. Dit duikt nu ook op in Amerika. ‘Pay it forward’ noemen ze dat. Op 20 augustus deed iemand dat bij de Starbucks in St. Petersburg (Fla.) en de persoon achter hem volgde het voorbeeld. En die daarachter ook. Uiteindelijk een keten van 378 mensen, tussen 07.00 en 23.00, die vervolgens de koffie voor de persoon achter hem of haar betaalden.  Napolitanen zeggen dat ze de caffe sospeso hebben uitgevonden, er zijn mensen die beweren dat het sinds de Grote Recessie weer populair wordt in Zuid-Europa. Het voelt goed – maar alleen als je echt niet omziet. Als je dat wel doet, verdwijnt de magie.