Dit wonderschone huis, onder architectuurfans een icoon bekend als het ‘Stahl House,’ ‘hangt’ boven Los Angeles sinds 1960. Maar het was en is ook een thuis, voor generaties van de familie Stahl. Artikel met familiekiekjes, rondom het huis en het zwembad.
Vandaag stemt de VS. Wie gaat winnen? Opiniepeilers en analisten doen hun best om deskundig te lijken maar niemand kan het weten. In de staat Virginia was de opkomst bij een verkiezing vorig jaar 17% hoger dan in 2013. Allemaal nieuwe stemgerechtigden. 30% van de mensen die in 2017 stemden, had niet meegedaan in 2013 en 2009. Een drastisch nieuw electoraat dus, onvoorspelbaar. Jonge stemgerechtigden? Nemen die de telefoon op, van een onbekend nummer? Niet dus. Enquetes hebben weinig betekenis. Voor een peiling in Texas belde de New York Times 51.983 mensen, waarvan 800 mensen meededen. Van de 18-29 jarigen belden ze 7.219, waarvan 66 antwoordden – 0,9%. Er zijn allerlei aanwijzingen dat grote hoeveelheden mensen voor het eerst gaan stemmen, boos over president Trump. Maar omdat geen enqueteur ze weet te vinden, worden ze niet bevraagd en tellen hun meningen dus niet mee in de voorspelling.
Er komt een nieuw boek aan van Michael Lewis, schrijver van onder andere Liar’s Poker, Moneyball, The Big Short: over Daniel Kahneman en Amos Tversky, ‘uitvinders’ van heuristieken. Lang uittreksel uit Vanity Fair. (tip van U. Bruns)
Een oudje, uit 1998, maar nog steeds zeer smakelijk om te lezen. De schrijver blijft anoniem omdat er zo veel kinnesinne is, maar hij heeft zijn eerste miljard verdiend. De meeste luxe dingen, schrijft hij, hebben een goedkope versie. Er is Lafite Rothschild, en er is Rose d’Anjou. Er is een Mercedes 600, en er is een Dacia. Maar een privé-vliegtuig heeft geen arme familie. Een eersteklas ticket geeft je een bredere stoel maar je moet nog steeds door dezelfde douane en dezelfde rijen, en je moet je aanpassen aan je medepassagiers. Maar mijn eerste Gulfstream …. Hij rekent uit dat het $1,2-$1,5 miljoen per jaar zou kosten, inclusief onderhoud, afschrijving, personeel en kerosine. Aan de andere kant: hij maakt 30-50 vluchten per jaar, binnen de VS. Alles bij elkaar opgeteld, bijna drie maanden onproductief, gestresst, gefrustreerd … Zo’n vliegtuig ziet er steeds beter uit. En dan …
“Goede morgen Bicker, dit soort very informative artikelen maakt het lezen vd Bicker tot een must. Veel dank.” (R.v.T., 4/19)
“Dit was weer een gouden editie, zoals vaker trouwens, met twee artikelen die een por geven aan onze basis’waarheden’. Complimenten en dank!” (F.K., 5/19)