Spot danst

Weer een robot van Boston Dynamics, genaamd Spot – deze danst op ‘Uptown Funk.’ Razend knap en te grappig. Meer ongelooflijke robots op dit filmpje uit 2017.

Verbetering

Voetnoot: dit gaat over verandering 1990-2016, niet over absolute uitstoot. De VS en Rusland behoren nog steeds tot de grootste vervuilers per hoofd van de bevolking.

‘Oer’woud

Zijn er nog stukken bos in Europa die niet door mensen zijn bedorven? Ja, maar niet veel. 1,4 miljoen hectare. Grotendeels in noord-Finland en de Balkan – Roemenië, Oekraïne – maar verrassend veel nog in de Alpen. Uitgebreid overzicht van alle soorten bos in Europa.

Helpt trainen?

Alle sporters worden beter van trainen. Niet alleen om sterker te worden, maar vooral om efficiënter te worden. Harden gaan zonder extra energie te gebruiken. Studies van begin deze eeuw toonden dit aan bij bestudering van hardlopers en wielrenners. Nu zegt een nieuwe studie onder renners, fietsers en triathlonners: bij hardlopen kun je de efficiëntie verbeteren; bij fietsen bijna niet. Omdat het een simpeler beweging is.

Winstgevendheid

Klik op dit screenshot voor interactief origineel. Opvallend dat in de top-10 (over 2016) al weer vier banken staan.

 

Uber onder vuur

In een proces tegen Uber voert Alphabet (Google) aan dat een werknemer geheimen heeft meegenomen van Waymo (de dochter die zelfrijdende auto’s ontwikkelt) naar Uber. Maar het stuk impliceert veel heftiger, zegt deze blogger: dat de ex-werknemer dit deed in samenwerking met Uber. Een ernstige vorm van bedrijfsspionage, als dit bewezen kan worden.

Algoritmes zijn dom

Amazon raadt u boeken of films aan op basis van keuzes in het verleden. Maar die keuzes zeggen niet noodzakelijk iets over uw smaak. De algoritmes van Amazon en anderen snappen niet waarom ik tot iets aangetrokken wordt. ‘Smaak wordt mede bepaald door iets typisch menselijks: het vermogen om te vergeten.’  Soms weten we zelf niet waarom we tot iets worden aangetrokken. ‘Mijn smaak hangt zeker af van wat ik in het verleden heb geconsumeerd, maar ook op wat ik uit mijn hoofd heb gezet maar toch in mijn onderbewustzijn blijft knagen.’ Kunstmatige intelligentie is niet erg slim. ‘Mensen handelen meestal niet op basis van koele berekening maar op instinct, of een oprisping, iets wat machines niet kunnen begrijpen. (…) Smaak is niet over wat ik me kan specifiek herinneren maar over datgene wat mij achtervolgt.’