Creatief met eten

Zorgelijke serie foto’s van chefs die hun eigen doel zijn voorbijgerend …

Museum op startscherm

Gratis app ‘Artpip’ zet iedere dag – of ieder uur, ieder kwartier – een klassiek meesterwerk op uw home screen.

 

Isolatiemateriaal?

Kippenveren bevatten keratine, een ideaal isolatiemateriaal. Lichtgewicht, waterafstotend, isolerend en in tegenstelling tot bestaande materialen, biologisch afbreekbaar. Tachtig kippen hebben ongeveer 10 kilo veren. De wereld slacht per jaar 50 miljard kippen voor consumptie (in Nederland alleen al 590 miljoen per jaar.)  Dus? Onderzoek is in een vroeg stadium.

Autisme voorspellen

Of een kind binnen de autistische schaal valt kan nu al op tweejarige leeftijd worden vastgesteld, met metingen die beginnen op 6 maanden. Door MRI metingen van hersenactiviteit te combineren met een machine learning algoritme. Dat algoritme ‘leerde’ eerst de hersenactiviteit herkennen van een autistisch kind, in 230 regionen van het brein. Eén scan op de leeftijd van 6 maanden was voldoende om voorspellingen te doen; die bleken in anderhalf jaar later in 9 van de 11 gevallen correct te zijn.

Omzet en winst

… van de 100 grootste bedrijven ter wereld. Conclusies? Bankieren is nog steeds prettig winstgevend, zeker als je Chinees bent. Zo ook technologie (Apple, Alibaba, Microsoft, Facebook). Middenstand is taai (Wal-Mart). Olie is ook geen pretje.

‘Waar is de handleiding?’

Hiero. Manualslib zegt dat ze alle handleidingen ter wereld hebben. Stel ze maar eens op de proef. Ik probeerde ‘Alfa Spider Veloce’ en ‘Bosch staafmixer.’ 100% succes ….

Computerspelletjesspeelteam

Deelname in georganiseerde online spellen is al jarenlang een verhandelbaar product, met prijzen van enkele honderden tot veel meer dollars. Nu heeft ‘League of Legends’ de stap genomen die voor buitenstaanders een teken is dat het echt menens is: deelname aan de eredivisie van het spel in Noord-Amerika, bestaande uit tien teams, kost $10 miljoen per team. Punt uit. Net zoiets als Eredivisie, UEFA, NFL.

Hier! Vangen!

Amazon heeft patent aangevraagd op een adreslabel met ingebouwde parachute. Bij uw huis aangekomen blijft de drone in de lucht hangen en laat de bestelling los, met een parachuutje eraan … Alles wat los en vast zit wordt gepatenteerd tegenwoordig, dus geen idee of het wat wordt. Maar opstijgen en landen kost een drone veel energie, merkt redacteur Hubeler op, dus het is niet zo’n gek idee.

$11 miljard erbij

The Giving Pledge, opgericht in 2010 door Bill en Melinda Gates, is een stichting die superrijken overreedt om meer dan de helft van hun vermogen weg te geven aan goede doelen. Gisteren kwamen er 14 nieuwe bij, voor een totaal van 168. Volgens redacteur Michiel Hubeler betekent dat $11 miljard extra voor filantropie. Hier is het lijstje:

1 Len Ainsworth  1,18 miljard
2 Mohammed Dewji  : 1,39 miljard
3 Dagmar Dolby  : 3,6 miljard
4 Dong Fangjun  : vermogen onduidelijk
Kjell Inge Røkke : 2,6 miljard
Stelios Haji Ioannou : 1,31 miljard
Nick Hanauer : 1 miljard  onbetrouwbare bron, maar strepen we weg tegen nr. 4: ik zet ze samen op 1 miljard
8 Iza Login : 0,6 miljard
9 Dean Metropoulos :   2,5 miljard
10 Philip Ragon : 2,2 miljard (naam is juist, Terry is zijn roepnaam)
11 Nathaniel Simons : vermogen onduidelijk
12 Robert Smith : 2,5 miljard
13 Harry Stine :3,4 miljard
14 You Zhonghui : vermogen onduidelijk
Nummers 1 t/m 13 hebben samen $22,3 miljard, dus minstens $11 miljard erbij voor het goede doel de komende jaren.

Open boek

Nieuwe, ‘open access’ website voor juridisch-wetenschappelijke artikelen gelanceerd door drie Amerikaanse universiteiten. Genaamd Lawarxiv. Concurrent voor SSRN, dat in 2016 werd gekocht door Elsevier. Kampt al met hetzelfde in de medische-wetenschappelijke wereld.