Slaap en pijn

Als je pijn hebt, val je lastiger in slaap. Maar het is nog veel listiger, zegt een nieuwe studie: door slaapgebrek word je gevoeliger voor pijn. De vervulling van een vicieuze cirkel.

Wisten we allang

Bewaar bier koud en drink het snel op. Duh. Conclusie van geleerden van het Leibniz Instituut van de Universiteit van München. Al na drie maanden verliest bier een deel van het hoparoma. Vooral belangrijk voor de makers van ‘craft beer’ waar de smaak sterk wordt bepaald door hop dat later wordt toegevoegd.

Yoga groeit

Het percentage volwassen Amerikanen dat regelmatig yoga beoefent is de afgelopen vijf jaar met de helft toegenomen, van 9,5% tot 14,3%. Mediteren verdrievoudigde, van 4,1% naar 14,2% in 2017. Ook bij kinderen tussen 4 en 17: van 3,1% naar 8,4%.

Slaap en water

Na een korte nacht, meer water drinken. Mensen die zes uur slapen ontwaken licht gedehydrateerd; dat komt omdat het hormoon vasopressin twee uur minder tijd heeft om zijn werk te doen. Dat reguleert het vochtgehalte in het lichaam, en is extra actief in de laatste uren van de slaap. Studie van 20.000 volwassenen in de VS en China. NB studie concludeert niet dat je slecht slaapt als je geen water ‘s avonds drinkt.

Dappere poging

Hebben wij vrije wil? ‘The hard question,’ de harde noot die maar niet te kraken valt ondanks pogingen van de meest vooraanstaande filosofen en psychologen, meer recent bijgestaan door neurologen. Deze studie gaat er van uit dat wij die vrije wil hebben, en doet een poging om vast te stellen waar die precies in onze hersenen zit …. Onderzoekers deden dat door de hersenen te bestuderen van patiënten met een onvrijwillige aandoening veroorzaakt door beschadiging van de hersenen. Bijvoorbeeld ‘akinetic mutism,’ waarbij iemand niet langer wil bewegen of spreken. Of beschadiging waardoor het voor patiënten voelde alsof hun been, of arm, of ander lichaamsdeel niet tot hun eigen lichaam behoorde. De beschadiging waren in totaal verschillende delen van het brein, maar het netwerk dat ophield te functioneren zat in de ‘achterste cingulate cortex’ of de ‘precuneus’ cortex.

‘Onze studie richtte zich op mensen die geen vrije beschikking meer hadden over hun bewegingen; maar vrije wil wordt meestal geassocieerd met sociale, wettelijke en morele verantwoordelijkheid voor beslissingen, niet bewegingen,’ zegt één van de onderzoekers heel eerlijk. ‘We weten niet of die twee in dezelfde netwerken zitten.’

 

Narcist tot inkeer

Dat zien we niet vaak, een baas die schrijft: ‘Ik ga eventjes vrij nemen en hulp zoeken om te leren hoe ik emoties van mensen kan begrijpen, en daarop correct kan reageren.’ Aan het woord is Linus Torvalds, de afgelopen 30 jaar oprichter en baas van Linux, de ‘open software.’ (…) ‘Dit is mijn realiteit. Ik heb weinig emotionele empathie, dat weet iedereen wel. Ik ook. (…) Deze week hebben mensen in onze gemeenschap mij geconfronteerd met het feit dat ik een leven lang geen rekening heb gehouden met emoties. (…)  Mijn willekeurige aanvallen in e-mails waren onprofessioneel en onbehoorlijk.’ Hij maakt niet duidelijk hoe lang zijn pauze gaat duren, maar zegt wel op 22 oktober op een Linux-bijeenkomst te zullen zijn.

Windenergie

Duitsland zou in 2030 al 40% van zijn elektriciteitsbehoefte kunnen voeden met windmolens. Daarvoor is nodig: vervanging van een groot deel van het huidige bestand van 30.000 molens, en bouw van 6.000 nieuwe. Zegt U. van Freiburg in een studie in opdracht van de Duitse overheid.

Nieuwe snellader

GM heeft een 3-jarig contract gesloten met een bedrijf dat zegt dat zijn 400 kW snelladers in tien minuten voldoende elektriciteit kunnen pompen om auto’s 270 kilometer te laten rijden.

Wifi als detector

Studenten van Rutgers U. in VS hebben ontdekt dat je met twee of drie transmitters de wifi kunt gebruiken om te ‘zien’ of een tas een bom, een wapen of ongebruikelijke hoeveelheden vloeistof bevat. Nog wat cru, maar wordt verder ontwikkeld. Handig bij grote evenementen zoals concerten of sportwedstrijden waar organisatie geen geld heeft om op veel plaatsen Röntgenpoortjes neer te zetten.

Einde iTunes store?

Apple is voornemens de winkel te sluiten waar we tot nu toe muziek kochten om te downloaden op onze apparaten. Per 31 maart 2019, lijkt het. Omdat iedereen tegenwoordigt ‘streamt,’ via Apple Music, Spotify, Pandora, etc. Eigendom is zooooo 2014.