Hoop voor kranten

Veel lezers komen ‘door de zijdeur’ op de website van een krant terecht: door een verwijzing op Facebook, Twitter of Google. Ze gaan dus niet eerst naar de ‘voorpagina,’ de homepage. Die trend zou aangewakkerd moeten worden als mensen steeds meer hun smartphone gebruiken als primaire nieuwsbron. Want: ‘mobiel = sociaal,’ is het mantra. Dat blijkt nu mee te vallen: pageviews via de homepage nemen toe, via Facebook nemen af. Dus kranten zijn minder afhankelijk van Facebook; hun ‘merk’ heeft meer waarde dan gedacht.

Wederopstanding

Verkoop van muziek was vorig jaar $17,4 miljard wereldwijd, een toename van 8,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Muziek zit nu bijna weer op het niveau van 2008 ($17,7 mrd), toen CD’s nog de standaard waren. De ravage die is aangericht door iTunes en ‘streaming’ is bijna hersteld. Enkele hoogtepunten: streaming is de grootste bron van inkomsten, op 43%. Streaming nam met 39% toe in één jaar tijd. Onafhankelijke musici, die dus zelf muziek publiceren op sites als Bandcamp, CD Baby of Tunecore zonder platenlabel, zagen hun omzet groeien met 27% vorig jaar. Nog steeds betrekkelijk klein deel van de markt – $472 miljoen – maar met deze groei niet langer te negeren.

Echtgeennepnieuws. Echt.

Ouderwetse serieuze nieuwsorganisaties als Economist, NY Times, WaPo en anderen werken samen met Google, Bing en Facebook om een soort keurmerk voor ‘betrouwbaar nieuws’ te ontwerpen. Klinkt wat treurig – dat zij zich moeten verdedigen – maar heeft er iemand een beter idee?

Wereldheerschappij

Terwijl u nipte aan de oranjebitter kwamen er kwartaalcijfers binnen van Alphabet (Google) en Amazon. Amazon’s omzet was $35,7 miljard, dat is 23% hoger dan het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Verdient nog steeds geld als water aan de cloud-diensten AWS: omzet $3,66 miljard in eerste kwartaal, 47% stijging; bedrijfswinst stabiel op ongeveer $890 miljoen maar dat is nog steeds het leeuwendeel van de winst van moederbedrijf Amazon ($1 mrd).

Alphabet zag de omzet stijgen met 22% tot $24,75 miljard voor het kwartaal; netto winst $5,4 miljard, een toename van 29%.  Beide aandelen sprongen naar recordhoogtes omdat de bedrijven de verwachtingen – opnieuw – overtroffen.

Blockchain rukt op

IBM heeft twee groepen klanten gevonden voor een blockchain applicatie. Die zorgt er voor dat neutrale derden – zoals banken, kredietbeoordelers – worden uitgeschakeld. Details gecompliceerd maar kijk naar de klanten: de ene applicatie is ontwikkeld voor Canadese banken BMO, CIBC, Desjardins, RBC, Scotiabank en TD Bank. Een andere applicatie is het hart van een cap-and-trade marktplaats voor CO2 uitstoot, besteld door de Chinese overheid.

Peiling per Twitter

Twitter kondigt aan dat iedereen nu via Twitter opiniepeilingen kan organiseren. Maar – wie wil de mening van twitteraars weten?

Kijk, nu wordt het leuk

U hebt vast wel zijdelings gehoord over de hack in Ashley Madison, de Amerikaanse ‘Second Love’ voor echtelieden die een affaire willen. Tja. Maar vannacht kwam dit binnen: de CTO (chef techneut) van Ashley Madison heeft in 2012 de site van een concurrent gekraakt en alle abonneebestanden gestolen. Een echte ondernemer, dus. Of net zo’n ordinaire boef als de hackers.