Schrijfles

Een openingszin moet de lezer bij de lurven pakken en niet meer loslaten. Neem deze necrologie: ‘Gene Wolfe, een industrieel ingenieur die meehielp het procédé te ontwikkelen waardoor Pringles gemaakt kunnen worden – de stapelbare chip – en daarna zich wendde tot het schrijven van subtiele, filosofisch rijke science fiction romans om te mijmeren over religie, oorlog en verre planeten, is 14 april overleden in Peoria, Illinois. Hij is 87 geworden.’

Klimaatbestrijding

Ramez Naam, science fiction schrijver (Nexus trilogie), ex-Microsoft, nu Singularity U., zegt zinnige dingen over klimaatverandering. O.a.: het gaat niet om het beperken van emissies van een bepaald land, het gaat om het effect van een maatregel op de hele wereld. De VS produceert 15% van wereldwijd CO2, (Duitsland 2%, Nederland 0,5%?). Met vervoer en elektriciteit gaat het snel, dankzij escalerende invoer van zonne- en windenergie. Echte probleem de komende decennia is landbouw en zware industrie. Staal en cement zijn grote vervuilers; veeteelt eveneens. Vleesconsumptie zou verdubbelen de komende 40 jaar. Naam pleit o.a. voor een ‘A-ARPA,’ dat experimentele landbouwtechnologie subsidieert.

Een zwaluw …?

Samenvatting van onderzoek van Amerikaans NBER geeft hoop inzake nepnieuws – maar zaait ook twijfel. 569 nepnieuws-websites en 9.540 nepnieuwsberichten geanalyseerd, tussen januari 2015 en juli 2018. ‘Interactie’ door gebruikers met nepnieuws nam scherp af na 2016, op Facebook – op Twitter bleef interesse hetzelfde. Maar, zegt de samenvatting: ‘Ter vergelijking, interactie met andere nieuws-, business- of cultuur-sites vertoonden dezelfde trends.’ Dus …. mensen lezen minder nieuws sinds 2017, nep of echt?

Koopbias

Professionele beleggers doen zorgvuldig hun huiswerk voordat ze aandelen kopen: ze lezen rapporten, doen analyses en bespreken voorstellen in comité’s. Maar verkopen gaat op gevoel – en dat gevoel is vaak fnuikend voor het rendement van de portfolio. Concludeert een studie van enkele degelijke Amerikaanse universiteiten. Waarom? Tijdgebrek. De fondsbeheerders zijn zo druk met het bestuderen van aandelen die ze willen kopen, dat ze vaak geen tijd nemen om na te denken over verkopen. Dus verkopen ze vaak de aandelen die het beste hebben gepresteerd, zonder te kijken of er misschien nog meer in het vat zit.

Inkomensongelijkheid?

Vier studies komen tot verschillende conclusies over de mate van ongelijkheid in de VS. Meest frappant is het verschil tussen de eerste studie van Thomas Piketty uit 2003 – op basis waarvan hij zijn bestseller schreef – en een tweede, in 2018. In 2003 zei Piketty dat de top 10% rijkste mensen 100% van alle inkomensgroei in de periode 1979-2002 in hun zak hadden gestoken. Maar een nieuwe studie onder zijn leiding, in 2018 over de periode 1979-2014, zei dat slechts 55% van de welvaartstoename naar de rijksten ging.

De reden is methodologie. Wat is inkomen, tel je bruto of netto, welke uitkeringen horen erbij. Details zijn te lang voor een Bicker, lees het bronartikel van Urban Institute, een linksige denktank. Andere bevindingen: ‘echte’ modale inkomens zijn 40% gestegen in 1979-2014, niet gedaald; als we de vier studies ‘middelen’ pikten de top-10% rijksten niet 100% van de toename in, maar 45%.

 

Polarisatie in beeld

Hoe zou dat nou komen ….

Studie vergelijkt producten en diensten voor gewone burgers in steden in arme of lage-inkomens landen, na correctie voor inkomensniveaus. Prijzen in (‘sub-Sahara’) Afrika zijn 25-28% hoger dan elders.

What3words in Mercedes

Een doorbraak voor het innovatieve navigatiesysteem, dat tot nu toe alleen werd gezien als een oplossing voor arme of dunbevolkte gebieden: Mercedes gaat What3words installeren in auto’s vanaf 2018, over ‘gewone’ navigatiesystemen heen. Zodat u kunt kiezen. (zie deze eerdere Bicker voor uitleg over What3Words.) Groot voordeel: het systeem reageert op gesproken instructies, en drie woorden zijn makkelijk. W3W zegt dat het de afgelopen twee jaar is geadopteerd door busdiensten in Nigerië, de post in Mongolië, en de Eerste Hulp op het Glastonbury Music Festival: het helpt om zieke mensen te vinden in enorme mensenmassa’s.

 

Democratiseer democratie

Deense actiegroep heeft pamflet gepubliceerd. ‘Wij maken een platform op internet waar iedere burger kan stemmen over ieder voorstel dat in de Tweede Kamer verschijnt. Twee: wij richten een politieke ‘partij’ op die precies stemt in het parlement volgens de uitslag op het platform.’ Waarom? ‘Wij denken dat representatieve democratie niet werkt omdat het de verkeerde prikkels bevat voor politici. Wij halen de tussenpersonen er uit.’ Oftewel: een soort blockchain voor politiek ….