Epik

Dat is de webhost waar Parler, de ‘Twitter voor ultrarechts,’ onderdak heeft gevonden nadat hij door Amazon Web Services werd verbannen. Epik is ook al host voor 4Chan en Gab. Op internet is voor iedere meningsuiting wel een plekje te vinden. Parler beschuldigt Amazon van politieke motieven en heeft een rechtszaak aangespannen.

De ijzeren vuist

Zoom heeft op verzoek van de Chinese overheid een module ingebouwd waarmee het gebruikers per geografische lokatie – bijvoorbeeld China – kan uitsluiten van online vergaderingen. Dat zal het doen op verzoek van overheden – bijvoorbeeld China – die dergelijke activiteiten beschouwen als onwettig binnen hun landsgrenzen.

Apple heeft twee podcast apps uit zijn Chinese app store gehaald, waarvan de Chinese overheid vond dat ze onaanvaardbare content verspreidden.

Mysterie

Blinde mensen worden niet schizofreen. Preciezer gezegd: er is nog nooit iemand ontdekt die blind is geboren, en aan schizofrenie leed. En niemand weet hoe dit kan. Maken onze hersenen een beeld van de werkelijkheid, op basis van de beelden die worden aangeleverd door onze ogen? En krijgen de hersenen van blinde mensen dus minder informatie en minder kans op verwaring? ‘Er zijn waarschijnlijk 20 manieren waarop blinde mensen beter functioneren dan de rest van de populatie,’ zegt een psychiater. ‘En in precies die gebieden hebben mensen met schizofrenie juist meer dan gemiddeld cognitieve problemen.’

Kansloos

Michael Bloomberg komt in het verhaal niet voor. Waarom toch niet? Hij  lijkt voor Europese ogen een ideale kandidaat om Trump te verslaan: Oostkust maar conservatief, rijk maar ‘self-made,’ bestuurservaring, fiscaal rechts en ethisch links. Maar iedereen heeft zijn eigen reden om een hekel aan hem te hebben: conservatieven vinden dat hij met zijn ‘anti-suiker-beleid’ in New York te veel ingrijpt in persoonlijke vrijheid, een ‘billionaire busybody’; linkse mensen vinden juist dat hij mensenrechten met voeten treedt om de orde te bewaren. Er zijn al genoeg gematigde Democratische kandidaten, zegt een ander.

‘Uw privacy is …’

‘Uw privacy is erg belangrijk voor ons.’  U hebt dat de afgelopen maanden vaker gezien dan u lief is. Want AVG. Maar die websites zijn ook van bedrijven die, soms met speels gemak, worden gekraakt door hackers. Zodat uw gegevens alsnog op straat liggen. Gelukkig is er nu een website die deze sullige bedrijven te hulp schiet, genaamd ‘whythefuckwasibreached.com’  Hij genereert op verzoek smoesjes en kalmerende verklaringen voor de buitenwereld, zoals: “The fucking Fancy Bears used a vulnerability in Windows XP SP1 to hack the coffee maker. But we have since worked with industry leading specialists, so it will never happen again.”

Jackpot

‘Cutlet Maker’ is een hack die pinautomaten geld laat spuwen. Cutlet, biefstuk, is kennelijk in het Russisch ook jargon voor een pak bankbiljetten.

In 2017 werden tien banken in Nordrhein Westfalen beroofd, waarbij de daders €1,4 miljoen in ontvangst namen. In totaal zijn er de afgelopen drie jaar 82 gevallen van ‘jackpotting’ geregistreerd in Duitsland.

De hack is mogelijk doordat sommige pinautomaten een USB-contact hebben achter een luikje; via die opening kan de malware worden geïnstalleerd. ‘Veel ATM’s draaien op stokoude Windows software,’ zegt een detective.

De software wordt op internet aangeboden en kennelijk ook gebruikt door hackers elders in de wereld. Maar banken en overheden zijn niet erg mededeelzaam.

$1 mrd in bitcoin …

Iemand ergens maakte vorige week in één transactie 94.504 Bitcoins over, met een waarde van iets meer dan een miljard dollar.  Net zo interessant als de vraag ‘wie heeft er een miljard dollar liggen om over te maken?’ is het inzicht dat dit artikel geeft in de transparantie van de Bitcoin-wereld. De rekeningnummers van zowel de zender als de ontvanger zijn nieuw, merkt iemand op. Er zijn maar iets van 100 Bitcoin adressen die meer dan 10.000 Bitcoins bezitten, zegt een ander. Meeste zijn beurzen. Een derde van de bitcoins in deze transactie is ooit verhandeld op Huobi, een beurs in Singapore, zegt deze twitteraar:

En tenslotte: dit wordt wel een serieuze markt, met dit soort transacties.

Hihi

Frankrijk heeft een nieuwe belasting ontworpen, 3% op de omzet in Frankrijk van bedrijven die wereldwijd meer dan €750 miljoen omzetten middels ‘digitale diensten’, waarvan meer dan €25 miljoen in Frankrijk. (Digitale diensten, dus niet LVMH, Arcelor Mittal, Total, Accor, Bouygues, Carrefour, AXA, Michelin en alle andere bedrijven in de CAC-40.) Wat doet Amazon? 3% opslag voor alle Franse bedrijven die Amazon als marktplaats gebruiken. Dit artikel blaast heel verontwaardigd dat Amazon zich gedraagt als een ministaat – maar wat verwacht je nou? Dan moet je maar betere wetten schrijven.

Nee, niet de eerste indruk!

De eerste indruk is vaak doorslaggevend maar daar moeten we mee uitkijken. Professor aan Princeton zegt in nieuw boek dat die eerste waarneming vaker fout is dan goed. Vergelijk foto’s van iemand die goed uitgerust is met iemand die een nacht slecht heeft geslapen. De persoon met wallen onder de ogen werd beoordeeld als ‘niet zo slim.’  Foto’s van misdadigers na arrestatie zien er altijd angstaanjagend uit; foto’s eerder in diens leven genomen kunnen een totaal andere indruk geven. In de wereld van Facebook en Tinder een vermaning om niet te snel te oordelen.

Lepeltje robot

[ Vanaf vandaag een nieuwe categorie in De Bicker: Nederlands. Ik kom toch vaak Nederlandse uitvindingen, projecten, ideeën en startups tegen die de potentie hebben de wereld te veroveren. Denk aan het plastic soup project, de Delftse concurrent voor de Hyperloop, Camarilla. Ik mis veel want ik zit de meeste tijd op buitenlandse websites dus u kunt mij helpen. Stuur mij tips! ]

1464091195821973

Je slaapt beter naast een ander. Deze Delftse studenten maakten een soort warm ding gewikkeld in textiel dat ‘ademt’ en de medemens kan vervangen. Werkt het? We zullen het merken. Ze zijn op zoek naar financiers.