Groeiers

Opvallend: dit zijn helemaal geen snelle groeiers. Maar dat wisten we wel, de meeste landen in Europa hebben een krimpende of stabiele bevolking dus er is weinig voor nodig om de titel ‘snel’ te ontvangen. Utrecht de enige Nederlandse stad, met 1,1% op plaats 14. Numero uno is in Rusland, Balashikha met 2,01%. Maar de wereldwijde trend van samenklontering in steden vindt ook hier plaats: nu woont driekwart van Europeanen in steden, in 2050 naar verwachting 84%.

Hoe gaat ‘t?

Veel bekritiseerd, en de barometer ‘Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking’ is zeker niet de enige maatstaf van welvaart, maar wel onmisbaar om een beeld te vormen. In de top-10 veel landen waar ‘geld’ de belangrijkste bedrijvigheid is. Zie hoe bijvoorbeeld Duitsland ontbreekt, en hoe Ierland zich tussen Luxemburg en Zwitserland heeft genesteld in de top-3. Australië zou een respectabele middenmoter zijn in de EU. Denemarken verdient meer dan Nederland. (Klik op kaart voor vergroting)

Belastingparadijzen

Welke landen zijn nu de grootste? Hoe meet je dat? Tax Justice Network, een Engelse actiegroep, kijkt naar regelgeving en toezicht (hoe makkelijk is het voor banken om de herkomst en eigendom van geld te versluieren) en aandeel van de banken van een land in het wereldwijde financiële verkeer. Dus bijvoorbeeld: de Maladiven hebben enorm relaxte wetgeving, maar slechts een klein aandeel in de financiële wereldmarkt dus komen niet op deze lijst voor. Nederland in de Europese top-3; de VS is na de Kaaiman Eilanden het grootste belastingparadijs; het VK (Londen) is relatief bescheiden maar veel grote belastinghavens zijn of waren lid van het Gemenebest: Kaaiman Eilanden, BVI, Jersey, Guernsey.

Wie betaalt er nu voor nieuws?

Reuzengraphic toont de ranglijst van ouderwetse krantentitels en hun digitale ‘oplage.’ Veel oude bekenden, maar ook een aantal Europese kranten. Die zitten allemaal op 100-300.000 betalende abonnees. Dat is nog steeds geen vetpot.

Brede rivieren

‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren, traag door oneindig laagland gaan ….’

Maar onder de kop ‘Dertig grootste rivieren’ komt zelfs de Rijn niet eens voor; de Donau is de enige Europese rivier. 

Maar kijk eens verder. Die vier enorme rivieren in Rusland, allemaal Noord-Zuid. De Congo, de Nijl … de Yukon hebben we wel eens van gehoord, maar de Mackenzie en de Nelson? ? En die rivier in Australië?

Chinezen

Neem de bevolking van de VS, Europa, Brazilië, Australië en dan ben je er nog niet. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Pandemieën

Er zijn veel dodelijker pandemieën geweest, maarrrrr: deze is net elf maanden onderweg. Al die grotere heersten jaren, soms decennia lang.

200 jaar rente

Historisch perspectief is altijd nuttig. In de 19de eeuw was geld duur, wat mij logisch lijkt: minder informatie, meer onzekerheid. Meer oorlog, minder stabiliteit. ‘Les trente glorieuses’ na de Tweede Wereldoorlog zijn vooral zo glorieus geweest omdat overheden met geld strooiden. De rekening daarvoor kwam eind jaren ’70; alleen hardhandig ingrijpen – draconische renteverhoging – keerde het tij, ten koste van veel leed. De rente op staatspapier nu is laag, nog niet zo laag geweest. Is dat het gevolg van vergrijzing? Of iets anders? (klik op plaatje voor schermvullend beeld)

In 2100

Ontwikkeling van de wereldbevolking tussen nu en 2100,  gevisualiseerd. Projecties van Brits instituut IHME, eerder al gemeld in De Bicker, gaan tegen de consensus in.

Kobalt

De meeste kobalt (essentieel ingrediënt van batterijen) wordt op dit moment opgegraven in Congo. Dat is jammer, want de mijnbouw daar wordt geplaagd door berichten over kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden, corruptie etc. ‘Waarom niet in Canada? concludeert deze publicatie. Ontario heeft ideale mijnen. Gesponsord door mijnbouwconcern Glencore, die duidelijk maakt dat zij belangen heeft in de kobalt-ontginning in Canada. Een sterk staaltje intelligente PR.