Accu’s

Deze grafiek gaat alleen over de productie van lithium-ion accu’s (batterijen in de volksmond), en dan nog alleen die voor elektrische auto’s. Maar China heeft niet alleen evenveel productiecapaciteit als de rest van de wereld samen (in 2022), het heeft ook de grootste voorraden grondstoffen, en de grootste automarkt (52% van de wereld in 2021).

Duurzaamste

De ‘schoonste’ auto is de auto die het langst meegaat voordat hij naar de schroothoop gaat. Welke gaat het langste mee? Dit overzicht beperkt zich helaas tot de Amerikaanse markt, maar de beste merken zijn Japanse en die zijn ook hier op de weg:

Vrees

‘Ik verwacht dat we de komende 25 jaar een derde wereldoorlog kunnen zien tussen grootmachten, vergelijkbaar met WO 1 en 2.’ Enquete van Ipsos met 32.000 respondenten in 33 landen. Percentage dat zegt ‘hartgrondig eens’ of ‘zou best kunnen‘: Australië 81%, Japan 51%, Nederland 75%. Klik op afbeelding voor de volledige lijst.

Het heelal

(Wat een prachtig oer-Nederlands woord toch). Dit is fragment van grote kaart. Zware elementen, de dingen die we kunnen zien en voelen, staan helemaal onderaan met 0,03%.

U kunt beter

Heerlijke Amerikaanse self-help, in hapklare plaatjes. Slijp de geest en uw wereld ziet er een stuk beter uit!! Hier zijn tien ‘scheermessen!’

Ter overweging

Dit is een scenario, geen rotsvaste zekerheid. Slechts ter bestudering. Criterium: BBP, niet PPP.

 

Fossiele subsidie

Zonnepanelen en windmolens krijgen subsidie, hoewel steeds minder. Maar olie en steenkool ook, en al veel langer. Overheden willen energie voor verwarming en transport betaalbaar houden, omdat dat economische bedrijvigheid bevordert. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), allang niet meer de lakei van de oliemaatschappijen, becijfert wat fossiele brandstoffen aan subsidies ontvangen. Vijf biljoen (5.000 miljard) dollar over de laatste tien jaar, voor de productie van olie, gas en steenkool, en het opwekken van elektriciteit middels deze fossiele brandstoffen. (klik op kaart voor details.)

Bebossing

De afgelopen 30 jaar is het totale bosareaal op de hele wereld afgenomen met 4%, zegt de FAO. Grote bosplant in China, Europa en in mindere mate de VS was niet voldoende om de kap in Latijns-Amerika en Afrika te compenseren. Een lichtpuntje: de snelheid waarmee bos verdwijnt neemt af; 30.000 vierkante mijl in de jaren ’90, 18.000 vierkante mijl in de jaren ’10. Inventarisatie per continent.

 

Wie is de vieste?

 

Broeikasgassen (dus niet alleen CO2), 2016, wereldwijd. Iedereen zal er het zijne (of hare) in lezen. Mij valt op: veel laaghangend fruit. Energieverbruik door gebouwen = verwarming en airco; dat moet toch makkelijk te verbeteren zijn door betere isolatie? Wegvervoer ook groot; daar maken we nu net grote stappen met accu- en waterstofgedreven voertuigen. Luchtvaart – wat weinig?? Maar het is wereldwijd niet zo’n grote bedrijfstak. Zoals de topman van Boeing zei: 80% van de mensen op aarde heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten.