Wie betaalt er nu voor nieuws?

Reuzengraphic toont de ranglijst van ouderwetse krantentitels en hun digitale ‘oplage.’ Veel oude bekenden, maar ook een aantal Europese kranten. Die zitten allemaal op 100-300.000 betalende abonnees. Dat is nog steeds geen vetpot.

Brede rivieren

‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren, traag door oneindig laagland gaan ….’

Maar onder de kop ‘Dertig grootste rivieren’ komt zelfs de Rijn niet eens voor; de Donau is de enige Europese rivier. 

Maar kijk eens verder. Die vier enorme rivieren in Rusland, allemaal Noord-Zuid. De Congo, de Nijl … de Yukon hebben we wel eens van gehoord, maar de Mackenzie en de Nelson? ? En die rivier in Australië?

Chinezen

Neem de bevolking van de VS, Europa, Brazilië, Australië en dan ben je er nog niet. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Pandemieën

Er zijn veel dodelijker pandemieën geweest, maarrrrr: deze is net elf maanden onderweg. Al die grotere heersten jaren, soms decennia lang.

200 jaar rente

Historisch perspectief is altijd nuttig. In de 19de eeuw was geld duur, wat mij logisch lijkt: minder informatie, meer onzekerheid. Meer oorlog, minder stabiliteit. ‘Les trente glorieuses’ na de Tweede Wereldoorlog zijn vooral zo glorieus geweest omdat overheden met geld strooiden. De rekening daarvoor kwam eind jaren ’70; alleen hardhandig ingrijpen – draconische renteverhoging – keerde het tij, ten koste van veel leed. De rente op staatspapier nu is laag, nog niet zo laag geweest. Is dat het gevolg van vergrijzing? Of iets anders? (klik op plaatje voor schermvullend beeld)

In 2100

Ontwikkeling van de wereldbevolking tussen nu en 2100,  gevisualiseerd. Projecties van Brits instituut IHME, eerder al gemeld in De Bicker, gaan tegen de consensus in.

Kobalt

De meeste kobalt (essentieel ingrediënt van batterijen) wordt op dit moment opgegraven in Congo. Dat is jammer, want de mijnbouw daar wordt geplaagd door berichten over kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden, corruptie etc. ‘Waarom niet in Canada? concludeert deze publicatie. Ontario heeft ideale mijnen. Gesponsord door mijnbouwconcern Glencore, die duidelijk maakt dat zij belangen heeft in de kobalt-ontginning in Canada. Een sterk staaltje intelligente PR.

Bevolkingsdichtheid

Hoe hoger de pilaar, hoe hoger de bevolkingsdichtheid. India schrikbarend. VS opvallend dun bevolkt, nog steeds. Meer detailfoto’s achter de klik.

Zoom

Zoom is nu meer waard (op de beurs) dan vijf – nee, zeven! – grote luchtvaartmaatschappijen samen. (correctie P. Ronner, waarvoor dank)

Riskant vak

In welk beroep loop je het meest risico op Corona-besmetting? Weinig verrassend, wel een mooi plaatje. (Groen is medisch-gerelateerd werk.)