Bericht uit het Stenen Tijdperk

Amsterdam no. 1

In marihuana en XTC gebruik. Europese steden vergeleken door onderzoek riolering: van welke drug vinden we de meeste restanten? Onderzoekers zeggen dat ze geen Amerikaanse steden mochten onderzoeken wegens privacy.

SewerDrugs.r2

 

Befehl ist Befehl …?

U kent het vast wel: dat experiment waarbij studenten elektrische schokken toedienden aan een ‘proefpersoon.’ Ondanks protesten (“Ik krijg last van mijn hart! Laat me eruit!”) voerde tweederde van de studenten op instructie van de ‘onderzoeksleider’ de spanning op. (De proefpersoon was een acteur, maar goed.) Dit experiment uit 1963 van Stanley Milgram, sociaal psycholoog aan Yale, toonde volgens hem aan dat mensen gruwelijke dingen kunnen doen, zeker onder invloed van een baas. Maar een herhaling van dit experiment dit jaar leidt de onderzoekers tot een andere conclusie: proefpersonen gaan alleen maar door als ze zelf geloven in het doel waartoe de experimenten dienen. Ze beslissen zelf om door te gaan of op te houden, ongeacht de dwingendheid van de bevelen.

Voetnoot: is dit een correctie? Of zijn mensen nu, 50 jaar verder, minder gezagsgetrouw? Kun je de twee experimenten wel vergelijken?

‘Bionische’ hand succesvol

Drie Oostenrijkers die handen hadden gemangeld bij motorfiets-ongelukken werden behandeld. Spieren uit been getransplanteerd, zenuwen ‘aangesloten’ op robot-achtige hand die wordt gestuurd door het brein middels het zenuwstelsel. Na enige tijd kozen de mannen er voor hun hand te laten laten amputeren en te vervangen door de ‘bionische hand.’ Compleet met eng filmpje (2.04”) van de bron, The Lancet.

Schermafdruk 2015-02-25 18.20.13

Waarom vogels zo dom zijn

vogelsJe zou toch zeggen dat ze zo langzamerhand hebben geleerd om met een grote boog om vliegvelden en snelwegen heen te vliegen. Maar nee hoor – in 2013 alleen al vlogen 11.000 vogels zich te pletter op luchthavens, en in de VS vinden 80 miljoen vogels per jaar hun einde op de voorruiten van auto’s. Volgens dit onderzoek werkt het vogelbrein niet snel genoeg om te reageren op aankomende objecten met snelheden boven de 100 km/u. Daaronder gaat het prima, en dat is ook de snelheid van de meeste natuurlijke vijanden.