Mangaanknollen

Al tientallen jaren weten we dat op de bodem van de Stille Oceaan grote ‘velden’ met knollen liggen, waaraan kobalt en nikkel en mangaan zich aan hechten. Die ‘oogsten’ zou alle zorgen over de grondstoffen voor accu’s grotendeels doen verdwijnen. Er zijn bedrijven al jaren bezig om ‘stofzuigers’ ter grootte van een vrachtwagen te ontwikkelen die kunnen werken op 3-5 km diepte. Maar het is technisch moeilijk, en als het lukt, wie deelt dan in de winst? Onderhandelingen in een VN-commissie slepen al jaren voort. Interview met een journalist die zich hierin heeft verdiept. Afdronk: het gaat de komende tien jaar niet gebeuren.

‘Our shit is better than their shit’

U bent, net als ik, voortdurend op zoek naar betrouwbare nieuwsbronnen over klimaatverandering. Hoe erg is het, en wat valt er aan te doen. Wij leken hebben nu eenmaal vertalers nodig. Wetenschappelijke stukken zijn niet makkelijk te lezen. Het IPCC is hard werken. Er zijn goed ingevoerde wetenschappers maar die zijn meestal expert op een heel klein gebied. Veel journalisten en media, met The Guardian en de Washington Post als prominente voorbeelden, hebben alle schaamte achter zich gelaten en publiceren alleen nog maar artikelen die het einde der tijden voorspellen, dan wel iemand zoeken om ‘de schuld’ te geven.

Daarom was ik blij een nieuwe bron te hebben gevonden. Dankzij Noah Smith van Noahpinion, die ik vaak citeer; vorige week voerde hij David Roberts op. Zie deze Bicker.  Roberts is de schrijver van de blog ‘Volts’ en produceert ook podcasts. Zijn stuk van vorige week maakte mij nieuwsgierig en toevallig staat er sinds een paar dagen een artikel niet van hem, maar over hem op zijn eigen ‘Volts’ site. Hij is geïnterviewd door een of andere klimaatpodcast.

Dit is dus niet een stuk over nieuwe kennis, meer een stuk over de persoon David Roberts. Daar komt iemand uit de verf waar ik graag meer van wil horen. Ook al is hij een echte linkserik. Roberts is na een studie filosofie en een hoop dwalen per ongeluk de wetenschapsjournalistiek ingerold. Het klimaat vond hij interessant: ‘je hebt dit enorme, ongelooflijk ingewikkelde systeem met een heleboel subsystemen, dat heel moeilijk te begrijpen is, waar je echt je hersens voor moet laten knarsen.’ Dat is waar filosofie je voor traint, zegt hij. Hier wat meer citaten; oordeel verder zelf. Meer…