Plofkip to the rescue!

BN-LO425_backgr_16U_20151204102712

CORRECTIE 11 DEC.: Wij in het bevoorrechte Westen kijken neer op de industriële kip. Maar mensen hebben eiwitten nodig. Aminozuren. Dat kan met rijst en bonen, maar als arme mensen rijker worden willen ze ook een beetje luxe. En de wereldbevolking groeit nog wel even door. Dus er is markt voor vlees. Maar koeien hebben meer ruimte, tijd en voedsel nodig. Dus biedt de kip perspectief. Vooral als je er geld en research in steekt. ‘Een kip van 2,4 kilo kan tegenwoordig worden afgeleverd in 35 dagen, op 3,6 kilo voedsel. Dertig jaar geleden had je na dezelfde periode een kip van 1,5 kilo, die 3,2 kilo voedsel nodig had.’ Voor de één is dit vooruitgang, voor de ander een nachtmerrie. Onderkoelde WSJ-reportage maakt duidelijk waarom er nog lange tijd een plaats zal zijn voor de kippenfabriek. Je kunt het ook lezen als een pleidooi voor vegetarisme.

‘Google blokkeerde concurrenten’

De afdeling ‘Bureau for Competition’ ried de Commissie van de FTC het hoogste orgaan) aan om Google te vervolgen wegens monopolistisch gedrag en misbruik van marktpositie. De Commissie besloot in 2012 toch daar van af te zien. Hij trof een schikking met Google in 2013. Koren op de molen voor de EU, die nog steeds Google wil vervolgen wegens misbruik van dominante positie.

Van yogakleding word je gezond

mika-yoga-wearAlthans, dat lijken Amerikanen te denken. Yogakleding verkopen +45%, yoga +4,5%. Dus … Er is zelfs een naam voor: ‘athleisure’ oftewel sportkleding om in te chillen. Denk aan de campingsmoking.

‘Als ik Poetin was, zou ik nu toeslaan’

Schrijft columnist Bret Stephens in de Wall Street Journal. Deze week oost-Oekraine annexeren. ‘Het zal nooit meer zo makkelijk zijn. De regering in Kiev zal nooit mee zo hulpeloos zijn. Nooit meer zal de Amerikaanse regering zo klunzig zijn, en haar dreigementen zo leeg. Nooit meer zullen Europese landen zo zwak en afhankelijk zijn.’ We hebben onszelf voor de gek gehouden, zegt Stephens. Wij hebben onszelf ervan overtuigd dat Rusland inherent zwak is en afhankelijk van olie en gas. Dat klopt wel, maar dat laat Poetin maar twee opties: liberaliseren (wat betekent dat hij het risico loopt vervolgd te worden voor corruptie en moord) of veroveren (wat hem aan de macht laat, populair maakt bij Russen en de kans vergroot dat hij rustig in zijn eigen bed kan doodgaan.) ‘Als u de heer Poetin was, welke optie zou u kiezen?’ vraagt Stephens. Het gepraat over een ‘uitweg bieden’ aan Poetin is schattig naïef: ‘voor het Kremlin is invasie de uitweg.’ (paywall)

‘Oekraïne is begin van een nieuw tijdperk’

Na de Tweede Wereldoorlog (5 jaar), de Koude Oorlog (44 jaar) en post-Sovjet ontspanning (25 jaar) is er een nieuw tijdperk begonnen. Analyse van Peggy Noonan, oud speechwriter van Reagan en nu columnist. Noem het Poetinisme, Koude Oorlog II – dit wordt een nieuwe tijd. “Het is anders in toon, in zijn aard, in zijn karakter en waarschijnlijk in zijn doelstellingen.’ Vladimir Poetin controleert Rusland. We weten niet precies hoe autonoom hij is maar het lijkt vrij absoluut. Hij is populair (80% goedkeuring) en hoe botter hij wordt, hoe populairder. De Russische regering doet niet meer zijn best om met ons samen te werken of mee te denken. Nationalisme neemt toe, persvrijheid neemt af. Het is de vraag of democratie in Rusland overleeft. Dit vergt van ons dat we eerlijk zijn tegen onszelf: wat willen we, en hoe ver zijn we bereid daarvoor te gaan. En het nieuwste aan dit tijdperk is dit: dat het niet de president van de Verenigde Staten is die het Westen leidt, maar de bondskanselier van Duitsland. (paywall, dus iets langere weergave)

 

Meer Duitse bedrijven maken eigen energie

Nu maakt al één op de zes bedrijven in Duitsland zijn eigen elektriciteit, een toename van 50% in een jaar. De reden: een ‘groene’ accijns van 22% op elektriciteit van de nutsbedrijven. Die vermijd je als je het zelf doet, en je maakt ook nog eens kans op subsidies als je zuinig of duurzaam produceert. Maar het is ook nooit goed: de regering-Merkel heeft nu een wetsvoorstel ingediend om autarkische bedrijven alsnog de accijns – deels – op te leggen, en subsidies te verminderen. (paywall)

Californië subsidieert investeringen in accu’s

Door op deze manier kunstmatige vraag te creëren hoopt de staat dat bedrijven en gemeenten snel opslag bijbouwen en nieuwe, betere opslagmethoden ontwikkelen. Is namelijk cruciaal voor grootschalige toepassing van wind en zon: je moet ook elektriciteit hebben als het donker is of windstil. Deze ‘luwtes’ worden nu door de energiemaatschappijen opgevuld met kleine generatoren op aardgas. Accu’s zouden schoner en efficiënter zijn. Misschien had Tesla dit in het achterhoofd toen het besloot om de grootste fabriek van li-ion accu’s te gaan bouwen. Zie ook ‘schone energie in de praktijk’, De Bicker 26/12/13.