John le Carré

Als u denkt dat u alle necrologieën over David Cornwell wel hebt gezien, probeer dan toch nog even deze. Jeff Leen was 34 en misdaadverslaggever voor de Miami Herald in de jaren ’80. Miami, schrijft hij, was toen ‘het Casablanca van de Caribbean’ waar ‘drugs, spionnen, wapens en cash samenkwamen voor ontelbare complotten en samenzweringen.’ Cornwell bezocht hem in 1991 om hem uit te horen voor zijn volgende boek, The Night Manager. Ze trokken twee weken samen op. Leen was al idolaat, en werd niet teleurgesteld.

Vertrouwen

Oud-minister George Shultz is afgelopen weekeinde 100 geworden. Hij schreef een stuk in de Washington Post: ‘Ik heb een les vroeg geleerd en daarna telkens opnieuw geleerd, namelijk dit: de wereld draait op vertrouwen. Als er vertrouwen in de kamer was – de huiskamer, de kleedkamer, de schoolklas, de kantoorkamer, de ministerskamer of de vergaderzaal – dan gebeurden er goede dingen. Als er geen vertrouwen was, gebeurden er geen goede dingen. Al het andere is franje.’

‘De beste leiders vertrouwen hun volgelingen de waarheid toe. En wat gebeurt er dan? De volgelingen schenken hun vertrouwen terug. En met die band kunnen ze samen grote, moeilijke dingen aan.’

NYT-columnist Bret Stephens gebruikt dit als kapstok om aan te geven waar precies de schade zit die president Trump heeft aangericht. Zie artikel.

Stemfraude? Nah.

Als je een verkiezingsuitslag wilt beïnvloeden moet je je concentreren op de kritieke staten; en dan zou je daar achteraf een duidelijke toename van de opkomst moeten zien. Dat is nergens het geval. ‘In Philadelphia zou de stemming massaal zijn gemanipuleerd, maar daar is tot nu toe de opkomst lager dan in 2016. En Biden heeft een kleinere voorsprong dan Hillary Clinton in 2016. Als dat het effect is van de manipulatie, dan is het een vrij incompetente vertoning,’ zegt columnist Henry Olsen.

Minder simpel dan ‘t lijkt

Wereldhandel is niet eendimensionaal. Een paar voorbeelden: Chinezen kochten vorig jaar meer Cadillacs dan Amerikanen – en die auto’s werden gemaakt in China. Het aantal werknemers van Amerikaanse multinationals in China is sinds 2009 met 86% toegenomen; in de VS met 22%. Eerst was er mondialisering van fabricage; nu is er mondialisering van consumptie. De VS is niet langer de aantrekkelijkste markt om spullen te verkopen, dat is China waar het gemiddelde inkomen sinds 2010 is verdubbeld. En toch – in de afgelopen twee jaar onder Trump is het aantal industriebanen in de VS met bijna een half miljoen gegroeid. Het is niet simpel.

Financiële crisis

Veel over geschreven, te veel. Lezers stuurden twee bedachtzame verhalen. Aart Nieuwland spotte Andrew Ross Sorkin, veteraan journalist, die schrijft: crises, financieel of anderszins, radicaliseren het publieke debat. De opkomst van populisme is een direct gevolg van de bankcrisis. Oorlog is soms de volgende stap. David Rosenberg vond Sebastian Mallaby, auteur van een biografie van Alan Greenspan en publiek denker bij de Council on Foreign Relations, die schrijft: het waren niet naïeve toezichthouders die de ontsporing lieten gebeuren, maar politici die hen niet de instrumenten gaven om in te grijpen. En die politici werden en worden subtiel gemanipuleerd door de bankenlobby.

Bye, bye Doutzen

Deze schoonheid bestaat niet. Ze is een composiet gemaakt door een fotograaf. Wie heeft er in de toekomst nog fotomodellen nodig? (tip Priemus)

 

‘Neem UFO’s serieus’

Twaalf keer sinds 2015 zijn boven de oostkust van de VS merkwaardige vliegende objecten gezien die niet ingehaald konden worden door de F-18’s van de luchtmacht. Een video toont een ding dat door een piloot wordt omschreven als een ’13 meter lange TicTac.’ Er zijn andere video’s van eerdere ontmoetingen. Voormalig staatssecretaris Defensie onder Bush en Clinton pleit voor meer openheid en meer research. Want misschien zijn het geheime vliegtuigen van China of Rusland.

Ammunitie voor Piketty

Inkomensongelijkheid: de kloof tussen rijk en arm wordt groter als vermogen sneller groeit dan de economie – oftewel als rendement op vermogen hoger staat dan BNP-groei. Volgens een nieuwe langjarige studie – 1870 – 2015, oftewel 145 jaar, over maar liefst 16 landen – is dat het geval: gemiddeld rendement op korte en lange obligaties, aandelen en huizen was 6,28%. Economie groeide gemiddeld 2,87%.

Waarom kunst ons raakt

Niets is meer veilig voor neuro-wetenschappers. Kunst wordt geacht ons hart te raken, jazeker, maar dat loopt wel via het hoofd. En dat hoofd wordt nu intensief bestudeerd. Aan de hand van ‘Het Zwanenmeer’ ballet neemt deze prachtige reportage ons met film, muziek en tekst mee door de argumenten. Wij zijn sociale beesten en beleven dus graag een ervaring samen met anderen; daarom graag naar het theater. Mensen houden van verhalen: een verhaal is een ervaring waar wij van kunnen leren, zonder pijn. Beweging kan een boodschap versterken of afzwakken; ons brein reageert, ‘spiegelt,’ beweging. De combinatie van beeld en muziek is extra effectief.  Al deze conclusies zijn gebaseerd op metingen, van hersenactiviteit en klamme handjes….

Onvoorstelbaar

Poging van de Washington Post om de enormiteit van Harvey te verbeelden. De Bicker doet ook een poging: 24,5 biljoen gallons is 10.305 miljard liter. In de hele Noordzee zit 94.000 miljard liter. (tip M. Hubeler)

Intussen meldt Politico: Washington subsidieert overstromingsverzekering. Daardoor wordt onverantwoord gebouwd. Eén huis is in 18 jaar tijd 16 keer overstroomd, waardoor de eigenaar $800.000 kreeg op een WOZ-waarde van $115.000. En de nieuwbouw leidt tot asfaltering van ‘wetlands’ en weilanden, die vroeger het water absorbeerden. Houston heeft de afgelopen drie jaar al drie overstromingen gehad die werden omschreven als ‘eens in de 500 jaar’ ….