Zal je net zien

Voor kernfusie zijn twee grondstoffen nodig, deuterium en tritium, en die laatste is schaars. De voornaamste bron is als bijproduct van ‘traditionele’ kernsplitsing, in een specifiek soort reactor die langzaam wordt uitgefaseerd. Zelfs als we er ooit in slagen om kernfusie beheersbaar te maken, is het de vraag of we genoeg brandstof zullen hebben.

Geen Java meer nodig

Microsoft is bezig een computer (AI, is het modewoord) te leren om software code te schrijven, op basis van gewone spreektaal. Dus geen programmeertaal meer nodig. Geen Java, Python, C+ of wat dan ook. Belangrijk genoeg om te laten aankondigen door baas Satya Nadella. “Als je in gewone taal kunt beschrijven wat je wilt, dan kan GPT-3 een lijst genereren met de meest relevante formules. ‘De code schrijft zichzelf,” zei hij afgelopen dinsdag op een developer’s conference. Microsoft investeerde vorig jaar $1 miljard in OpenAI.

Bomen planten?

Bossen groeien zelf terug, en de jonge groei absorbeert net zo veel CO2 als aangeplante bossen. Dat zegt een nieuwe studie in Nature. Het gaat sneller dan gedacht, zegt een andere studie over het Amazon regenwoud: de jungle groeit binnen zes jaar dicht in een gebied dat was gekapt voor landbouw. Driekwart van de jungle die daar gekapt wordt blijkt niet eeuwenoud, maar kakelvers – net teruggegroeid na een eerdere kap. Als Bolsonaro zich aan het Parijse klimaatakkoord wil houden hoeft hij niets te doen, zegt deze studie van de U. van Leeds; alleen maar nieuwe kap verbieden. Dan groeit het bos razendsnel terug. (tip P. Vloemans)

Flauw hoor

Weer een sport naar de knoppen, door die verrekte computers. Na schaken en Go is nu curling aan de beurt. Curly voelt de weerstand van het ijs, meet de afstand tot het doel, berekent hoeveel spin hij de steen moet geven – en maakt tactische afwegingen op basis van de positie van de tegenstander. Zijn AI leerde door eindeloze simulaties.

Microreactor

Hoge verwachtingen voor deze kernreactor die slechts 20 meter hoog is en 2,70 meter in doorsnee. Hij produceert 60 megawatt energie, een tiende van de kleinste conventionele kernreactor. Maar: goedkoop te bouwen, want in een fabriek vanwaar hij per oplegger vervoerd kan worden; schaalbaar (je kunt er net zo veel bij elkaar zetten als je wilt); veiliger, omdat hij heel weinig plutonium nodig heeft. Prototype, al sinds 2016 bezig met de Amerikaanse NRC, die vergunning moet verlenen. Zou kunnen helpen bij de energietransitie. Grootste obstakel? Het vergunningsproces gaat langzaam, terwijl beleidsmakers onder steeds grotere druk staan om snel CO2-vriendelijke maatregelen te nemen.

Slaap werkt

Waarom slapen wij? Experiment ontdekt dat er fysieke processen plaatsvinden tijdens de slaap, die ons brein klaar maken voor de nieuwe dag. Tijdens de diepe slaap aan het begin van de nacht, de ‘non-REM’ fase, worden de neuronen rustig en hebben ze minder zuurstof nodig. Daardoor vloeit er minder bloed naar de hersenen; maar die ruimte wordt overgenomen door het hersenvocht, dat letterlijk allerlei metabolische bijproducten ‘wegspoelt’ – waaronder beta amyloïden die sterk worden geassocieerd met Alzheimer’s.

Lastig

Californië heeft een wet aangenomen die ‘bots’ verplicht om duidelijk te maken dat ze geen mensen zijn. Dit om leugens, misleiding en manipulatie op sociale media te verminderen. Goed bedoeld, maar in de praktijk lastig. Wat is een ‘bot’? De Californische wet zegt: ‘Een geautomatiseerde online account waar alle of bijna alle handelingen of ‘posts’ van die account niet het resultaat zijn van een persoon.’ Daar zouden dus ook klantenservices van bedrijven onder kunnen vallen. Ander probleem: de online personen van de Russische Internet Research Agency waren vaak robots inderdaad, maar de meest invloedrijke handelingen werden gestuurd door mensen.

Weg uit China

Elektronicamakers verhuizen hun fabrieken uit China. Eén van de nieuwe centra wordt Vietnam, dat sinds 2010 een toename zag van ruim 30% in de capaciteit. De trend begon dus al voor de handelsoorlogen. Redenen: Chinezen worden steeds rijker dus fabrieken worden steeds meer ingezet om aan binnenlandse vraag te voldoen; schaarste duwt prijzen omhoog; afwezigheid van rechtsstaat waardoor piraterij bloeit. LG, Samsung en Google hebben al productie verhuisd naar Vietnam.

Hoe werkt dat nou?

Apple heeft een nieuwe versie van ‘Find My iPhone/Macbook/etc’ die zelfs werkt als het apparaat totaal is uitgeschakeld. Beter nog: hij gebruikt andere Apple-apparaten in de buurt, maar die hebben geen idee wat voor signaal ze ontvangen en doorgeven. En de encryptie vergrendelt die informatie zelfs voor moederschip Apple. Hoe kan dat? Het enige vereiste is dat de eigenaar van het desbetreffende apparaat ook nog een ander Apple-product bezit. Elk apparaat stuurt nonstop een signaal uit met een sleutel, die voortdurend verandert; nabije Apple-apparaten gebruiken die sleutel om de lokatiegegevens te vergrendelen; de lokatiegegevens kunnen alleen ontsloten worden door uw andere Apple-apparaat, dat als enige de sleutel kan ontcijferen die met de gegevens wordt meegestuurd. ‘Als het goed is uitgevoerd, is dit waterdicht,’ zegt een deskundige tegen Wired.

Wat Google weet

Weer een nuttig overzicht om achter de hand te houden: welke data Google over u verzamelt en hoe u dat kunt beperken. Met duidelijke instructies.