Ruimtevrachtwagen

Dit is een schets van de 130 meter lange raket die door SpaceX wordt ontwikkeld. De raket zou moeten kunnen opstijgen en weer landen op een terrein in het zuiden van Texas, aan de Golf van Mexico, vlak bij de Mexicaanse grens. De plannen zijn voorlopig voor testvluchten, en worden beschreven in aanvragen bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De nieuwe plek, Boca Chica, zou een nieuwe Cape Canaveral worden als dit allemaal doorgaat.

Die raketten moeten onder andere satellieten in een omloop om de aarde ‘plaatsen,’ zodat ze een wereldomspannend netwerk voor internet vormen, genaamde StarLink (Ook een onderneming van Elon Musk.) Dit is vooral aantrekkelijk voor dunbevolkte gebieden. In de VS is nu een testfase aan de gang, waarbij enkele satellieten operationeel zijn. Meedoen is op aanvraag, en kost $499 voor een schotel plus modem en $99 per maand abonnementskosten. Op Reddit organiseerde SpaceLink onlangs een AMA.

Apple Music

Dit is al wat ouder, van vorige week, maar wel iets om te onthouden: Apple Music is nog steeds een serieuze concurrent voor Spotify. Nu 60 miljoen betalende abonnees, zei de chef vorige week in Parijs in een interview. Vijf maanden geleden nog 50 miljoen. Stromende muziek is geen kernbezigheid van Apple en dus hoeft het als beursgenoteerd bedrijf daarover niet ieder kwartaal te publiceren.

Het begin van Amazon

‘Employee #1’ van Amazon Shel Kaplan vertelt. Hij was een programmeur sinds 1975, verhuisde naar Seattle in 1994 op verzoek van Jeff Bezos nog voordat ‘Amazon’ was opgericht – na veel aarzeling want hij had al 20 jaar in Santa Cruz gewoond. ‘Zodra je er over gaat nadenken is het vrij voor de hand liggend. Je wilt niet dat mensen iedere door een hele transactie moeten gaan als ze iets hebben uitgezocht. (…) Schrijf dat je items altijd weer uit je winkelmandje kunt halen als je van gedachten verandert. (..) In die tijd was niemand gewend om online iets te kopen. Dus je moest heel voorzichtig werken om mensen op hun gemak te stellen.’

 

Disruptie voor banken

TransferWise is in 2011 gestart in Engeland met geld van o.a. Richard Branson en heeft nu een marktwaarde van een miljard dollar. Specialiseert in internationale overboekingen. Daar zetten banken en bedrijven als Western Union behoorlijke commissies op, maar TransferWise rekent slechts 1%. Hoe? Het maakt niet echt geld over; het brengt transacties bij elkaar. Als iemand in Amsterdam €100 wil overmaken naar Boston, zoekt het iemand in de VS die $106 wil overmaken naar een Euroland. Nu 22 valuta. (NB geen transacties van euro naar euro.) Succes niet vanzelfsprekend, er zijn genoeg concurrenten. Maar het is weer een voorbeeld van technologie die handel wegsnoept bij de traditionele banken.

Consumentenbond VS over auto’s

Jaaroverzicht van Consumer Reports. Altijd leuk om een andere invalshoek te lezen. Vernietigend over Mercedes succesmodel CLA: ‘140% slechter dan gemiddelde auto’ door onbetrouwbare electronica, rammeltjes, Fiat 500L aller-onbetrouwbaarst.

Waarom sommige mensen genoeg hebben aan 6 uur slaap

Drie keer raden. Genen. Vrij hard onderzoek in het tijdschrift Sleep, vergelijkt tweelingen. De mazzelaars met een mutatie in het gen BHLHE41 hadden niet alleen minder slaap nodig, ze hadden ook minder problemen met herstel na slaapgebrek (dus nog minder dan zes uur).

250 miljoen smartphones verkocht in Q3

Dat gaat richting een miljard per jaar. Iedere dag 2,8 miljoen stuks. En Samsung/android verplettert Apple.