Kijk, Elon

Inderdaad, weer Boston Dynamics. Die liggen toch straatlengtes voor? Kijk vooral de laatste seconden:

Vrolijk

Afgeleid door de oliebollen heb ik deze vorige week niet geopend, en daar heb ik nu spijt van. Inmiddels 22 miljoen keer bekeken, en terecht. De robots van Boston Dynamics zijn dit jaar weer knapper geworden en dat bewijzen ze door te dansen op ‘Do You Love Me’:

2016

Bloedtest

Duitsland voert op dit moment zo’n 500.000 PCR-tests per week uit. Hoe flikken ze dat? Volgens dr Drosten omdat Duitsland nog laboranten opleidt die leren knutselen. Geef ze een recept, en ze kunnen zelf in het lab de test maken. Ambachtslieden, dus. (tip A. Kemeling)

Michael Moore

De rebelse filmmaker heeft een nieuwe film uitgebracht, ‘Planet of the Humans,’ die is geschreven en gepresenteerd door zijn producer Jeff Gibbs. Tot eind deze maand gratis op YouTube. Wel goed om te kijken, als u tijd hebt (1’40”). Eens of oneens, het is stof tot nadenken. Een paar dingen die mij bijbleven: Amerika is bezaaid met centrales die energie opwekken door hout te verbranden (zie afbeelding). Dat is sterk vervuilend en eco-onvriendelijk. Ook in Duitsland: 50% van de ‘vernieuwbare’ energie komt van hout, 10% van ethanol (suiker). Klimaatapostel Bill McKibben heeft jarenlang ‘biomassa’ aangeprezen als alternatief voor fossiele brandstoffen en zegt niet openlijk wie hem financiert. Al Gore is een hypocriete zakkenvuller die zijn kabelTV-station verkocht aan Al Jazeera, het TV-concern van oliestaat Quatar. Meer…

Zou ‘t kunnen? (2)

Vorige week hier aandacht voor data-analist Marc Mussaeus, die cijfers extrapoleerde en concludeerde: op dinsdag 14 april of daaromtrent zijn er geen nieuwe sterfgevallen geregistreerd door het RIVM met Corona als oorzaak. (zoals inmiddels iedereen weet worden een heleboel gevallen niet geregistreerd.) Maar dinsdag 14 april toonde de grafiek een ander beeld:

Bron: NOS

Mussaeus zegt nu dat de lijn niet door de x-as zal gaan, maar hem asymptotisch zal ‘benaderen.’ De werkelijkheid laat zich moeilijk in grafieken vangen, lijkt het.

Zou ‘t kunnen?

Data-analist Marc Mussaeus, docent aan de Fontys Universiteit in Eindhoven, extrapoleerde trend in sterftecijfers Covid-19 en voorspelt: rondom 14 april, aanstaande dinsdag, wordt in Nederland de laatste dode toegeschreven aan de huidige epidemiegolf. Medio april is dan niet de piek, maar het einde van de trend. Sterfte zal hooguit incidenteel zijn. Intrigerende denkoefening. Zal de trend zich de komende week inderdaad onverstoorbaar doorzetten tot nul? En is dat te danken aan lockdown, of groepsimmuniteit, of iets anders? Mussaeus beperkt zich tot de cijfers, er is te weinig bekend om nu al iets te zeggen over oorzaken. Hij maakt dezelfde berekeningen voor sterftecijfers van het CBS (die veel hoger liggen) en voor andere landen.  (tip J. Rademaker) 

Pleidooi: maskers

Tsjechië heeft van alle Europese landen – tot nu toe – de minste Coronadoden. Volgens deze datawetenschappers omdat Tsjechië als enige mondmaskers verplicht stelde. 
Ze beschermen niet de drager, maar zijn omgeving. Ook zelfgemaakte maskers:

Ze voeren tientallen studies aan waaruit dat zou blijken. ‘Het gaat om gedragsverandering, net als dat we het tegenwoordig normaal vinden dat mensen hondenpoep opruimen,’ schrijft H. van Tijen, die deze bron aanleverde. In Aziatische landen waar maskers niet als genant worden beschouwd –  Japan, Singapore, Taiwan en Hongkong – verspreidt de ziekte zich veel minder snel. Taiwan fabriceert 10 miljoen maskertjes per dag.  (Ietwat klunzige) uitlegvideo achter de link.

toevoeging 1 april: Stratechery (invloedrijke technologie-website van Ben Thompson) komt tot dezelfde conclusie (tip B. Gramberg)

De toekomst

Fraaie video, ingesproken door de onweerstaanbare Stephen Fry, legt uit hoe de combinatie van quantum computing en Kunstmatige Intelligentie de wereld zal veranderen, ‘meer zelfs dan de ontdekking van vuur of elektriciteit.’ AI leert van ervaringen; quantum computing kan dat leerproces krankzinnig versnellen. Kennis over medicijnen, energievoorziening, klimaat – alles wat belangrijk is voor ons voortbestaan – zou veel sneller ontwikkelen dan nu mogelijk is. De kern van het verhaal – hoe een qubit op twee plaatsten tegelijk kan zijn, tegelijkertijd twee verschillende dingen kan zijn en verandert op het moment dat hij wordt waargenomen – blijft nog steeds even onbegrijpelijk. Maar goed.

Opnieuw

Verreweg het meest aangeklikte bericht gisteren, wat zeg ik, van het afgelopen halfjaar – en die suffe Bicker was vergeten een link erachter te zetten! Dus nu alsnog. Bruin geluid, slechts een muisklik verwijderd.