Privacy

DuckDuckGo, de zoekmachine die staat voor privacy, groeit door. Deze week voor het eerst een dag met meer dan 100 miljoen zoekopdrachten. Twee miljard per maand is nu de norm. Een schijntje van Google (5 miljard opdrachten per dag) maar privacy is nu hot. Afgelopen september hadden 4 miljoen mensen DuckDuckGo geïnstalleerd.

Toch EV van Apple

Apple wil zich toch in de markt voor elektrische personenauto’s storten. In 2024 moet het model productieklaar zijn. Gebaseerd op een nieuwe accu-technologie, met batterijen van lithium ijzerfosfaat, die veiliger is. Los hiervan staan plannen om zelfrijdende auto’s te maken. De ambitie van Apple lijkt zich nu te richten op het ontwikkelen van de software, die bestaande modellen, van andere fabrikanten, deels of geheel zelfrijdend kan maken

Hekel aan reclame?

U wel misschien, Google niet. Google leeft van reclame-inkomsten. Dus Chrome, de browser, wordt ontwikkeld om ‘ad blockers’ het leven zuur te maken. Alternatieve browsers, Brave voorop maar ook Opera en Vivaldi, zetten hun strijd voort om ad blockers in stand te houden.

Spelplatform

Google introduceerde gisteren iets wat door ‘gaming’ fans meteen is omarmd: een platform waarop alle games kunnen worden gespeeld, zonder dat je er speciale controllers voor hoeft aan te schaffen, en waarmee je rimpelloos kunt doorspelen van het ene apparaat naar het volgende, ook midden in een spel: van PC naar tablet of laptop. Je kunt je eigen controller gebruiken maar hoeft niet; Google zal ook zijn eigen controller op de markt brengen voor dit platform, genaamd Stadia. Achter de schermen: de spellen draaien op de servers van Google, die ze ‘streamt’ naar de gebruiker; die beslist op welk apparaat hij wil spelen. (tip L. Bicker Caarten) 

Niet-zo-wereld-wijd-web

Rusland wil het hele land een week lang afsluiten van het internet, om te kijken of de telecom infrastructuur ook onafhankelijk van de rest van de wereld draait. Dit om het Moederland te beschermen in geval van een aanval door enge buitenlanders: als het systeem wordt aangevallen, kun je dan de ‘elektronische grenzen’ dicht gooien? Telecom providers doen schoorvoetend mee met het experiment, maar denken dat het tot chaos zal leiden.

Ook software is politiek

De gemeente München ging in 2009 over op Linux, het gratis besturingssysteem. Nu wil de burgemeester dat alle ambtenaren weer teruggaan naar betaalde software. Niet Apple, maar Microsoft. Hij liet een studie doen door Accenture die concludeerde dat iedereen beter af zou zijn met Windows. Accenture is een partner van Microsoft. Burgemeester Dieter Reiter haalde na zijn verkiezing in 2014 Microsoft over om een groot kantoor in München te openen.

Ook ad block op Microsoft?

Tot nu toe was het blokkeren van – excessieve – reclame iets wat de consument zelf moest installeren, of werd aangeboden door kleinere zoekmachines als Safari van Apple en Mozilla. Nu lijkt Microsoft, verreweg de grootste marktpartij, ook om: volgens ZDNet toont de nieuwste versie van de browser Edge – opvolger van MS Explorer – plannen voor een ingebouwde ad blocker. Daarmee zou ad blocking gemeengoed worden en dus uitgevers en adverteerders dwingen om te zoeken naar andere inkomstenbronnen.

Extra schermen voor laptop

slidenjoySlidenjoy voegt een of twee schermen toe aan een laptop. Klik achterop, verbind met USB-kabeltje. Allerlei toepassingen in de korte video. Nu op Kickstarter, 199 voor een scherm en 299 voor twee.

Crowdfunding voor ambachten

Etsy, de website voor ambachtelijke produkten, begint zijn eigen crowdfunding site genaamd Fund on Etsy. Vooralsnog in testfase alleen voor Amerikaanse aanbieders.

‘Mac draait beter op Windows dan OSX’

Dit is maar één gebruiker, na een week. Een student. Geen diepgaand onderzoek. Misschien is dit een dwaalspoor, misschien een zwaluw. Blogger Alex King zegt dat zijn nieuwe Macbook beter draait op Windows 10 van Microsoft dan op het operating system OSX van Apple zelf.  Sneller, soepeler, met laag energieverbruik.