POLITIEK | | 5 februari 2023

Onderwereld

Waarom werd Shinzo Abe, ex-premier van Japan, op klaarlichte dag vermoord vorig jaar? In Japan nog wel, dat zo vreedzaam oogt? Wie wilde hem dood? Zijn politieke partij, de Liberaal Democratische Partij, blijkt verweven in een netwerk van ultranationalisten dat ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk mafia, zakenwereld en politiek verbond met elkaar – en met de Unification Church van Sun Myung Moon. Yamagami Tetsuya, de man die Abe doodschoot, wilde eerst een leider van de Kerk doden. Zijn vader had zelfmoord gepleegd na zijn ontslag als ‘salaryman’; zijn verdrietige en kwetsbare moeder was ingepalmd door de ‘Moonies’ en stortte uit dankbaarheid steeds meer giften. Na haar faillissement bleek dat ze al het spaargeld van haar echtgenoot had weggegeven plus het huis dat ze van haar vader had geërfd, bijna een miljoen euro. Er was geen geld meer voor universiteiten, en Tetsuya dwaalde van het ene baantje naar het andere. Zijn broer pleegde zelfmoord in 2015. Tetsuya zelf dook in het internet en zag steeds duidelijker de greep die de Unification Church had op de Japanse politiek, en vooral de LDP.  Tetsuya wilde Japan de ogen openen voor de invloed van de Kerk, zegt hij. Maar de leiders van de Kerk bleken te goed bewaakt; daarom koos hij een boegbeeld van de politieke partij die ‘pion’ was van de steenrijke Unification Church – en de kleinzoon van de politicus die deze Koreaanse religieuze sekte  verwelkomde in  het naoorlogse Japan.


PODCAST | | 5 februari 2023

Venetië

Vlaamse schrijver Serge Simonart: ‘Ik vind dat massatoerisme en massaproductie niets afdoen aan de uniciteit en de waarde van Venetië. Wie van Venetië enkel het cliché ziet, is volgens mij verwondering verleerd, en vindt ongetwijfeld ook een ontluikende kersenbloesem verdacht, en elk oprecht gevoel een vals sentiment.’ Weer zo’n prachtige productie van Klara, met geklots van gondels en flarden van gesprekken, en prachtige stukken klassieke muziek (die ik dan weer ga shazammen). Hij heeft een serie van negen podcasts van elk meer dan een uur, soms bijna twee uur, gemaakt. Houdt hij dat vol? Ik heb tot nu toe alleen de eerste aflevering geluisterd, en ik denk: ja.


TECHNOLOGIE | | 2 februari 2023

ChatGPT zwetst (2)

G.Teley stuurde deze conversatie met ChatGPT:

‘En wat dacht je dat mijn schoondochter voor antwoorden kreeg:’


TECHNOLOGIE | | 31 januari 2023

ChatGPT zuigt duim

‘Waarom liegt ChatGPT de hele tijd?’ is de wat vet aangezette kop boven een stuk van Noah Smith. Hij merkte dat ChatGPT heel zelfverzekerd stellingen poneerde die helemaal niet bleken te kloppen. Zodra het over natuurkunde of economie ging, begon ChatGPT te bluffen …. Smith’s verklaring: LLM’s (Large Language Models) zijn niet ontworpen om feiten te verifiëren, maar om zo ‘menselijk’ mogelijk te kletsen – te ‘chatten.’  (betaalmuur)


OOK BELANGRIJK | | 31 januari 2023

De voordeur van de hel

Dit is niet zo’n belangrijk verhaal, maar wel een fijn excuus om eens de naam van de president van Turkmenistan te gebruiken. Gurbanguly Berdymukhamedov. Hier meer over hem. Dat u dat niet wist is geen wonder. Turkmenistan is na Noord-Korea het meest gesloten land ter wereld; minder dan 10.000 toeristen per jaar.

Oh ja, die krater – die brandt al sinds 1971, niemand weet waardoor hij is ontstaan, en pogingen om hem te doven zijn tot nu toe mislukt. Het is aardgas dat maar blijft ontsnappen.