ChatGPT zwetst (2)

G.Teley stuurde deze conversatie met ChatGPT:

‘En wat dacht je dat mijn schoondochter voor antwoorden kreeg:’

Lees meer

TECHNOLOGIE | | 2 februari 2023


ChatGPT zuigt duim

‘Waarom liegt ChatGPT de hele tijd?’ is de wat vet aangezette kop boven een stuk van Noah Smith. Hij merkte dat ChatGPT heel zelfverzekerd stellingen poneerde die helemaal niet bleken te kloppen. Zodra het over natuurkunde of economie ging, begon ChatGPT te bluffen …. Smith’s verklaring: LLM’s (Large Language Models) zijn niet ontworpen om feiten te verifiëren, maar om zo ‘menselijk’ mogelijk te kletsen – te ‘chatten.’  (betaalmuur)

Lees meer

TECHNOLOGIE | | 31 januari 2023


De voordeur van de hel

Dit is niet zo’n belangrijk verhaal, maar wel een fijn excuus om eens de naam van de president van Turkmenistan te gebruiken. Gurbanguly Berdymukhamedov. Hier meer over hem. Dat u dat niet wist is geen wonder. Turkmenistan is na Noord-Korea het meest gesloten land ter wereld; minder dan 10.000 toeristen per jaar.

Oh ja, die krater – die brandt al sinds 1971, niemand weet waardoor hij is ontstaan, en pogingen om hem te doven zijn tot nu toe mislukt. Het is aardgas dat maar blijft ontsnappen.

Lees meer

OOK BELANGRIJK | | 31 januari 2023


Schoner staal

IJzer en staal zijn onmisbaar, maar het maken ervan stoot wel 8% uit van alle broeikasgassen ter wereld. De Universiteit van Birmingham heeft een modificatie bedacht die op bestaande hoogovens kan worden gebouwd, waarmee de CO2 uitstoot met 90% wordt teruggebracht en die zichzelf ook nog eens na twee jaar heeft terugverdiend. Je vervangt 90% van alle steenkool (‘coke’) in de ovens door een koolmonoxide injectie; die is weer ‘gedistilleerd’ door een ingewikkeld systeem dat de uitlaatgassen van de hoogovens zelf opvangt en splitst. Het proces vergt elektriciteit, maar die kost minder dan de bezuiniging op coke oplevert. Probleem? Het bestaat alleen nog op papier. Het prototype moet nog gebouwd worden.

 

Lees meer

TECHNOLOGIE | | 31 januari 2023


The invention of Russia

Dit is onderdeel van een BBC serie waarin eerder verschenen ‘The Invention of …’ Polen/Britain/Nederland/de Verenigde Staten/etc.’ (‘Invention’ moet je niet vertalen als ‘uitvinding,’ want het is meer als ‘constructie.’ Bedenksel. Whatever.) Nu de derde aflevering, over Catherina de Grote (oorspronkelijk Sophia, een adellijk meisje uit Stettin, toen Duitsland, nu Szczecin in noordwest-Polen), die meehielp in het complot om haar sullige echtgenoot Peter III te vermoorden.

Lees meer

PODCAST | | 25 januari 2023