De Bicker wordt gemaakt door Michiel Bicker Caarten, mede-oprichter en oud-hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, nu communicatie-adviseur en schrijver. Uitgebreide profielen op LinkedIn en Wikipedia.

Wat is De Bicker?

Een nieuwsbrief die 30 seconden van uw tijd vraagt en in ruil daarvoor informeert en amuseert. Iedere werkdag voor 08.30 in de postbus met drie, vier of vijf links naar verhalen op het internet die de afgelopen 24 uur zijn gepubliceerd.

De nieuwsbrief is gekoppeld aan een website. Vaak staan daar nog meer verhalen, die in de ochtendselectie net niet de finale hebben gehaald. Verder dient de website als archief, te doorzoeken op steekwoord. Inmiddels ruim 3.000 samenvattingen van en ‘links’ naar gezaghebbende artikelen.

Waar gaat het over?

De Bicker graast enkele malen per dag het internet af op zoek naar verhalen over – tja, wat? De focus ligt op vernieuwing. Vernieuwing van producten, vernieuwing binnen bedrijfstakken, vernieuwing door wetenschap, vernieuwing in de zin van ontdekkingen door medicijnmannen, astronomen, schei- en natuurkundigen en andere wetenschappers. Ook psychologie heeft de warme belangstelling van de Bicker omdat daar grote stappen worden gemaakt door de inzichten van neuropsychologie.

Nieuw nieuws, dus. Nieuwer nieuws.

De Bicker bespeurt bij zichzelf dat hij wel extra gekieteld wordt als hij snapt wat hij er aan heeft: gaat dit product mijn leven veraangenamen, moet ik aandelen in dat bedrijf kopen, word ik hier gezonder of gelukkiger van.
De Bicker schrijft alleen bij hoge uitzondering en met lichte tegenzin over politiek.

Wat vind ik niet in de Bicker?

De Bicker vertelt zo veel mogelijk met woorden. Het geschreven woord is de meest efficiënte manier om informatie over te dragen. Je kunt het interactief, net zo snel of langzaam als je wilt, tot je nemen. We leven in een drukke tijd. Filmpjes en foto’s zijn leuk maar sloom en komen er alleen in als ze het verhaal verhelderen, of zelf het verhaal zijn.

Wat heb ik er aan?

De Bicker maakt u slimmer en rijker. Bestaat er zo iets als nutteloze kennis? Wie weet nou waar de grens ligt tussen need to know en nice to know? Waar krijg je de beste ideeën, achter je bureau of onder de douche?  Inspiratie is een vonkje dat door de meest onverwachte botsingen kan overspringen. De Bicker inspireert u door met een nieuwsgierige verrekijker de horizon af te speuren. Op zoek naar uitvindingen, verrassende inzichten, oorspronkelijke denkbeelden en mensen.

Wat is de doelgroep?

Die vraag is irrelevant. De Bicker wordt niet gemaakt voor een bepaalde groep mensen. De Bicker noteert waar hij wat van opsteekt of waar hij om moet lachen – of glimlachen, of schuddebuiken – en zegt in een korte alinea waarom hij dat wil delen. Wie daar niets mee heeft, vertrekt. Wie dat gevoel deelt, blijft. En degenen die blijven vormen de doelgroep. ‘Marketing’ geschiedt alleen van mond tot mond. Als er groei is, is die organisch. De lezers die blijven zijn nieuwsgierige, open-minded wereldburgers.

Waarom?

Er is zo veel boeiends te vinden in de wereld, dat zijn weg niet of pas laat in de Nederlandse media vindt. Ik wil u deelgenoot maken.