2017!

Daar zijn we weer! Dank u, u ook hetzelfde gewenst. Veel gelezen deze vakantie. Boeken, op papier, geen internet. Heel heilzaam. Dit is artikel nr. 3.254 van De Bicker! De voorgaande zijn allemaal terug te vinden en te doorzoeken op steekwoord, op de website. Om er weer een beetje in te komen zijn hier een handvol verhalen die ik ben tegengekomen de afgelopen weken.

De Indus-cultuur, die bloeide in noord-India rond 3000 v.C. en pas in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd herontdekt had: prachtig schrift en geraffineerde etsen (zie de foto), riolering, publieke waterreservoirs, ruimtelijke ordening, bakstenen, geen zichtbare godenverering, geen paleizen of tempels, juwelen zo verfijnd als die van de faraos, en standaard maten en gewichten. De beschaving verdween rond 1800 v.C. en was onbekend bij Grieken, Romeinen, Alexander de Grote (die in de 4de eeuw v.C. het gebied bereikte) of zelfs Mesopotamië.

Kevin Kelly, oud-hoofdredacteur van Wired, heeft een nieuw boek: ‘The Inevitable,’ waarin hij ons vermaant niet bang te zijn voor robots. ‘Het is geen wedstrijd tegen de machines. Als we met ze wedijveren, gaan we verliezen. Dit is een wedstrijd met de machines.’  Wie het snelste leert om ze in te zetten voor eigen doeleinden, zal het meest plezier beleven aan robots.

Alexander van Rossum, één van de meest productieve lezers, stuurde een link naar het verhaal van Max Roser op Vox, die laat zien hoe goed het met ons gaat. In veel opzichten vergelijkbaar met ‘Het Gaat Geweldig’ dat ik in 2012 schreef, maar Roser is nog een tandje grondiger en wetenschappelijker. Bijvoorbeeld in deze grafiek: