Gevaarlijk

Topvoetballers hebben vijf keer zo veel kans op latere leeftijd Alzheimer te ontwikkelen als hun leeftijdgenoten. Het goede nieuws: mortaliteit als gevolg van longkanker of hart- en vaatziekten was lager. Een studie vergeleek 7.676 voormalige Schotse profvoetballers met 23.000 ‘gewone’ burgers over een periode van 18 jaar. Studie mede gefinancierd door de Britse KNVB. Conclusie zwijgt over mogelijke oorzaken. Kopballen …?

Krijg nou wat

Ontstekingsremmers kunnen helpen om de symptomen van zware depressie te verminderen. Dat is nieuw – we wisten wel dat depressie vaak gepaard gaat met ontstekingen in het lichaam. Sommige studies stellen kordaat dat depressie ontsteking veroorzaakt. Maar dat er een mogelijk omgekeerde weg bestaat, is een nieuwe hypothese die door de onderzoekers in kwestie aannemelijk wordt geacht.  Meta-analyse van 30 proeven met totaal 1.610 deelnemers. Onder ontstekingsremmers werden gevat NSAID’s, omega-3 vetzuren, cytokine inhibitoren, statines, corticosteroïden en nog zo wat.

Uitgeven

Esquire, tijdschrift uit de stal van Hearst, probeert iets nieuws: een apart abonnement op één van de sterjournalisten. Politiek verslaggever Charles Pierce kreeg 60.000 bezoekers per dag op zijn artikelen, voordat Esquire tot deze stap besloot. In november 2018 deed het blad dit aanbod: voor $17,99 krijgt een abonnee een jaar lang alle artikelen van Pierce plus een exclusieve wekelijkse nieuwsbrief. Pierce heeft nu 10.000 betalende volgers.

Uitgevers zijn huiverig om hun titels op deze manier op te breken: minder verkeer betekent minder reclame-inkomsten etc. Maar ze experimenteren wel. De Miami Herald riep een aparte online sporteditie in het leven, voor Floridianen die elders in de VS wonen en alleen geïnteresseerd zijn in ‘hun’ sportteams, niet in lokaal nieuws.

Max 100

Ook op de wereldzeeën dreigt een maximumsnelheid, voor de scheepvaart. Niet 100 kilometer per uur, natuurlijk. Maar volgens een milieu-organisatie zouden vrachtschepen 20% minder snel moeten varen. Dat zou uitstoot van zwavel en stikstofoxide met 24% verminderen, en ook die van CO2 en zwarte koolstof. Scheepvaart is goed voor 3% van de totale uitstoot aan broeikasgassen.

Frankrijk en Denemarken hebben ook voorstellen gedaan in die richting. Reders zijn verdeeld. De grootste, Maersk, zegt dat ze de voorkeur geeft aan het limiteren van het vermogen van schepen. Dan wordt efficiëntie beloond. Een andere reder is wel voor de maximumsnelheid: het is meteen in te voeren, er zijn geen investeringen voor nodig, en het is makkelijk te controleren.

Popster

Uit de archieven van de Bank of England: de financiële huishouding van componist Georg Friedrich Händel. Hij arriveerde in 1710 op 25-jarige leeftijd in Londen waar hij furore maakte. Hij kreeg vanaf 1713 een jaarlijkse toelage van 200 pond van Koningin Anne, ongeveer 30.000 euro in geld van nu, bovenop gages voor opera’s en ander werk. Tegen 1715 had hij al genoeg gespaard om 500 pond (dus 75.000 euro) te beleggen in de South Sea Company. Toen die in 1720 klapte, in één van de beroemdste bubbels in de financiële geschiedenis, was Händel er al grotendeels weer uit gestapt. Hij bleef sparen door aandelen te kopen, had een goede hand, en bij zijn overlijden in 1759 had hij 17.500 pond aan lijfrentes met 3% rente op zijn rekening, het equivalent van 2,5 miljoen euro.

Winkelen op WhatsApp

WhatsApp heeft een nieuwe toepassing: brochures voor bedrijven. Je kunt een overzicht krijgen van het aanbod, in plaats van 1 product per app. Bestellen kan (nog) niet. Op dit moment in Brazilië, India, Indonesië, Mexico, VK, VS en Duitsland. Nog niet in Nederland.

 

Snelheid van het licht

 

Gevisualiseerd. Rond de aarde: 7,5x in een seconde. Van de Aarde naar de maan: 1,225 seconde. Van de aarde naar Mars: 3 minuten. Naar de zon: 8 minuten. Alles is betrekkelijk.

Slaap werkt

Waarom slapen wij? Experiment ontdekt dat er fysieke processen plaatsvinden tijdens de slaap, die ons brein klaar maken voor de nieuwe dag. Tijdens de diepe slaap aan het begin van de nacht, de ‘non-REM’ fase, worden de neuronen rustig en hebben ze minder zuurstof nodig. Daardoor vloeit er minder bloed naar de hersenen; maar die ruimte wordt overgenomen door het hersenvocht, dat letterlijk allerlei metabolische bijproducten ‘wegspoelt’ – waaronder beta amyloïden die sterk worden geassocieerd met Alzheimer’s.

Met dank aan de Kerk

Wij in het Westen zijn individualistisch omdat de Katholieke kerk tegen incest was. Dit klinkt als wartaal na een lange borrel, maar het is de stelling van een studie afkomstig van Harvard en gepubliceerd in het tijdschrift Science. De redenering is als volgt: in de vroege Middeleeuwen maakten kerkvaderen zich zorgen over incest. In die tijd was het doodnormaal dat neven en nichten met elkaar trouwden, omdat niemand buiten het dorp of zelfs zijn stam kwam. Het leven in kleine stammen waarin vrijwel iedereen familie was, bevorderde conformisme, gehoorzaamheid en loyaliteit aan de groep. En tegelijkertijd wantrouwen tegen vreemdelingen. Onafhankelijkheid en analytisch denken werden niet gewaardeerd.

Omdat de Kerk zijn gelovigen aanspoorde om ‘buiten het dorp’ te trouwen verschoof de nadruk van de familie naar het gezin; daardoor zwakkere familiebanden, minder gehechtheid aan de geboorteplaats. Dat leidde weer tot minder conformisme, meer individualisme, en uiteindelijk een psychologische instelling die wij ‘Westers’ noemen.

Om verschillend gedrag van ‘kin-based‘ en ‘kerkelijk gevormde’ samenlevingen aan te tonen hielden de schrijvers psychologische tests, en keken ze naar cijfers over bloeddonaties en parkeerbonnen van diplomaten bij de VN (echt).