Ziek Italië

‘In het derde kwartaal van dit jaar zal de economische productie van Italië ongeveer op het niveau zijn van 1997. Deels door strenge lockdowns, maar ook door verlies van de belangrijke toeristenomzet en een overheid die geen geld meer heeft om de economie te stimuleren. (…) Italië zal pas in 2024 weer op pre-corona niveau zitten.’ Denkt de Economist Intelligence Unit, die Italië ‘de zieke man van Europa’ noemt.

 

Vloeken in de kerk

Bari Weiss, drie jaar geleden door de NY Times weggekocht bij de Wall Street Journal om eens wat nieuwe geluiden op de opiniepagina te laten horen, neemt met slaande deuren ontslag. De krant is hopeloos gesloten en bevooroordeeld, zegt ze in een lange afscheidsbrief. ‘Er is een nieuwe consensus in de pers, maar misschien speciaal bij deze krant: de waarheid is niet een proces van collectieve zoektocht en ontdekking maar een orthodoxie die al is geopenbaard aan enkele uitverkorenen, die tot taak hebben de massa te informeren.’

En: ‘Verhalen worden uitgekozen en verteld om een piepklein publiek te behagen, in plaats van om een nieuwsgierig publiek te informeren over de wereld en hun eigen conclusies te laten trekken.’ (tip D. Rosenberg)

Het wordt stil

Nieuwe demografische studie in The Lancet concludeert dat de groei van de wereldbevolking de komende decennia hard zal afnemen en dat de totale bevolking zijn maximum al zal bereiken bij 9,7 miljard mensen in 2064. Dat is interessant. Demografen weten allang dat de wereldbevolking hetzelfde pad zal volgen als de demografie van individuele landen: snelle groei aan het begin, die steeds meer vertraagt totdat er een plateau wordt bereikt. De studiegroep van de VN (beetje vergelijkbaar met IPCC dat over klimaat gaat) gaat er tot nu toe van uit dat er 11 miljard mensen zullen zijn in 2100. Deze nieuwe studie, van de Universiteit van Washington, denkt dat het plateau dus veel lager ligt; en voegt er aan toe dat de wereldbevolking vervolgens zal krimpen, tot 8,8 miljard in 2100.

In 23 rijke landen zal de bevolking zo snel afnemen dat ze over tachtig jaar gehalveerd zou zijn. Daaronder zijn: Spanje, Italië, Japan, Thailand, Zuid-Korea. Italië zou bijvoorbeeld van 61 miljoen mensen nu, krimpen naar 28 miljoen. Belangrijk: deze studie gaat uit van reproductieratio’s (hoeveel kinderen worden er gemaakt) en extrapoleert die; met migratie wordt geen rekening gehouden.

Zelfs China zal zijn piek bereiken, over vier jaar al (2024) – bij 1,4 miljard. En vervolgens krimpen tot bijna de helft, 732 miljoen, in 2100. Uitzondering, zoals te verwachten: sub-Sahara Afrika, waar de bevolking zal verdrievoudigen tussen nu en 2100.

Enorme verschuivingen dus: minder belasting voor de planeet, minder zorg over voedsel en water en energie; maar een veel oudere wereldbevolking, en grote migratiestromen vanuit Afrika.

Trump’s golfbanen

Dodelijke beschrijving van het geld dat vanuit de Amerikaanse ondernemingen naar de golfbanen van Trump in het Verenigd Koninkrijk vloeit. Geheel op basis van publieke cijfers van Companies House, de Britse KvK. Leningen stromen binnen, het gaat op maar niet is duidelijk waaraan, en intussen groeit de waarde van de golfclub. ‘In 2010 hebben we het over echt geld – tientallen miljoenen die verdwijnen.’ Aberdeen, Turnberry, Doonbeg. Over de jaren investeert een New Yorks vastgoedbedrijf honderden miljoenen in verlieslijdende golfbanen in het VK. Trump zegt dat het zijn eigen geld is. Maar dat geld had hij niet, concludeert Adam Davidson, verslaggever van The New Yorker, opnieuw op basis van publicaties van Trump en zijn hulpje, Michael Cohen. In 2010 ontmoette Trump Azeri oligarch Zia Mammadov, in 2013 ontmoette Trump vader en zoon Agalarov, andere miljardairs uit Azerbeidjan. Enfin. Lees zelf. Davidson krijgt het verhaal nog niet waterdicht, anders had het wel in het blad gestaan; maar hij zegt: ‘duidelijk bewijs van geld verstoppen.’ Wiens geld? Waarvandaan? Waarnaartoe?

Start-up cultuur

Tesla heeft nu een beurswaarde van $270 miljard, tegen $170 miljard voor Toyota. Toyota maakt tien miljoen auto’s per jaar, Tesla minder dan 400.000. Het is nog steeds moeilijk voor te stellen. Philippe Chain, de Franse directeur voor ‘kwaliteit’ bij Tesla, beschrijft de start-up cultuur bij de nieuwkomer en wat een verschil dat is met de cultuur bij Renault en Audi, waar hij eerder werkte. Hij denkt dat Tesla niet meer ingehaald zal worden.

VS en corona (3)

Wetenschapsverslaggever Donald McNeil Jr., die al bijna 20 jaar over epidemieën schrijft voor de NY Times, zegt in een podcast van een week geleden, 6 juli: het coronavirus muteert en is nu minder dodelijk, maar wel makkelijker overdraagbaar. Een logische evolutie voor een virus. Dat verklaart waarom er in de VS (en alle landen waar de eerste golf is geweest) wel infecties zijn maar minder doden.

Hij vraagt ook aandacht voor een nieuwe hypothese: het virus valt niet de longen aan, maar bloedvaten. Het is niet een specifieke orgaanziekte maar een aanval op bloedvaten, die zich overal in het lichaam kan manifesteren. Vooral plekken in het lichaam waar zich fijne netwerken van bloedvaten bevinden – longen, nieren, darmen, hersenen, etc – zijn kwetsbaar. ‘Covid-tenen’ die soms te zien zijn bij oudere kinderen, zijn het gevolg van verstopte bloedvaten in handen en voeten. Autopsie op overleden patiënten toont vaak duizenden kleine bloedpropjes. (tip M. Westerman en D. Rosenberg).

Science magazine had 2 juni een samenvatting van verslagen uit allerlei delen van de wereld die deze theorie onderbouwen. Hij zou ook verklaren waarom mensen met overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten extra kwetsbaar zijn: de cellen rondom hun bloedvaten zijn al verzwakt.

Tyler Cowen ziet een trendbuiging: het aantal doden in de VS nam eind juni weer toe.

Moed beloond

Deze maand is het tien jaar geleden dat The Times onder eigenaar Rupert Murdoch zijn nek uitstak en zei: deze krant is voortaan alleen voor betalende abonnees, ook online. Geen ‘metered paywall,’ geen cadeautjes: betalen of ophoepelen, we gaan onze unieke inhoud niet meer weggeven. Het is nu moeilijk voor te stellen wat een enorme gok dat destijds was. Iedereen speelde met ‘gratis,’ iedereen was als de dood dat lezers waren verpest door het internet waar alles gratis was. De krant verloor meteen 90% van zijn online lezers. Maar daar was rekening mee gehouden. En Murdoch kreeg – alweer – gelijk. De nieuwe website werd alom geprezen, want was ontworpen met de lezer als doel, niet de bruikbaarheid voor adverteerders of zoekmachines. Eind 2015 had de krant 172.000 betalende online abonnees. Volgens de laatste mededeling hadden The Times en Sunday Times eind 2019 ongeveer 300.000 abonnees, die maar liefst 26 pond per maand betaalden. Met nog eens een papieren oplage van 200.000 erbij zegt de groep een kleine winst ‘voor belasting’ te draaien.

We weten allemaal dat The Guardian ‘gratis’ is, in ieder geval draait op vrijwillige donaties. En sinds mensenheugnis jaar in, jaar uit enkele tientallen miljoenen ponden verlies draait die worden bijgestort door de Scott Trust. In 2019 boekte The Guardian een soort van winst, een paar miljoen ‘bedrijfswinst.’

Venetië nu

VS en Corona (2)

Eerder meldden wij dat de VS veel minder sterfte heeft per hoofd van de bevolking dan de meeste Europese landen. Maar volgens de meest recente cijfers heeft de VS 57.000 bevestigde besmettingen, en dat is bijna vijf keer zo veel als alle Europese landen samen. Ruwweg dezelfde bevolkingsomvang.

The Atlantic breekt zich het hoofd: hoe kan dat nou? Mogelijke verklaringen: het dodental loopt altijd – per definitie – achter op het aantal besmettingen.

Andere mogelijkheid: de mensen die besmet raken zijn gemiddeld veel jonger, en jongere mensen hebben een veel grotere kans de ziekte te overleven. Derde factor: net als in Europa worden artsen beter in het behandelen van de ziekte, en is de afgelopen maanden de overlevingskans ernstig toegenomen.

Een lange reis …

Paaseiland ligt 3.686 km vanaf de dichtstbijzijnde kust, van Chili. Naar Colombia is het maar liefst 4.895 km hemelsbreed. Dat is ongeveer de afstand die je moet wandelen van Ierland naar de Cote d’Azur. DNA-onderzoek had in 2014 al vastgesteld dat de eilandbewoners nageslacht hadden verwekt met bezoekers uit Colombia, naar schatting in 1380. Nu blijkt dat de pre-Colombiaaanse zeilers nog veel verder waren gegaan: hun DNA is nu ook gevonden in de huidige bewoners van de Marquesas Eilanden, Frans-Polynesië; dat is ruim 7.300 km. Afgaande op de lengte van de DNA-strengen schatten ze dat het contact nog veel eerder had plaatsgevonden, tussen 1150 en 1230. Het zijn dus niet kleinkinderen van ‘Colombiaanse Paaseilanders.’