wetenschap • tech • gezondheid • geld

KI gaat nu echt los

KI gaat nu echt los

3.500 woorden artikel, dus hier een paar hoogtepunten. Artificial Intelligence (AI) of Kunstmatige Intelligentie (KI) wordt al decennia voorspeld en beschreven, maar het komt maar niet. Nu wel, zegt Kevin Kelly, oprichter en hoofdredacteur van Wired, om drie redenen. Alle intelligentie, kunstmatig of niet,  moet leren en big data geeft ze de grote porties informatie waarmee ze snel kunnen ontwikkelen. Betere algoritmes waardoor computers sneller data kunnen verwerken (‘deep learning’, lees het artikel maar). En: hoe kan Facebook de gezichten van je vrienden herkennen? Neurale netwerken van GPU’s, processoren die eerst waren ontwikkeld voor computerspelletjes en nu overal ingezet worden. Allemaal hocuspocus dus – maar het wordt voor ons leken pas weer interessant als hij beschrijft wat AI of KI in ons leven gaat betekenen.

Garry Kasparov verloor van Big Blue. Toen bedacht hij: als ik ook eens een computer aan mijn zijde had, zou ik dan wel van hem kunnen winnen? Deze combinatie van mens en computer werd al snel ‘centaur’ genoemd in de schaakwereld. Ze spelen in zogenaamde ‘Freestyle’ toernooien. In de ‘Freestyle Battle’ van dit jaar wonnen de pure KI computers 42 wedstrijden, maar de centaurs 53 partijen. De beste speler ter wereld is op dit moment Intagrand, een centaur.

Kelly sprak Larry Page van Google in 2002, nog voor de beursgang. ‘Ik snap het nog steeds niet, hoe kun je nou geld verdienen met gratis search?’ Page: ‘Oh, maar we zijn eigenlijk bezig een grote AI te maken.’ Toen al. Onze 12,1 miljard zoekopdrachten per dag zijn eigenlijk lesmateriaal voor de KI van Google.

‘KI wordt gewoon een extra nutsbedrijf, op de achtergrond, je merkt het pas als hij ermee ophoudt. En net als alle andere nutsbedrijven wordt KI ongelooflijk saai.’ Maar de hierboven beschreven drie ontwikkelingen, zegt Kelly, betekenen dat KI steeds makkelijker kan worden ingepast. ‘De opdracht voor de volgende 10.000 startups ligt klaar. Neem product X en voeg KI toe.’ Een van de eerste toepassingen zal zijn diagnostiek: Kelly bezoekt Watson, IBM’s supercomputer, die op basis van symptomen de meest zeldzame ziektes kan identificeren.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer