wetenschap • tech • gezondheid • geld

‘AI wordt overschat’

'AI wordt overschat'

Eén van de pioniers van AI (Kunstmatige Intelligentie), Rodney Brooks, zegt dat de potentie – en de bedreigingen – zwaar worden overschat door de lekenpers. Maar waarom, vraagt hij zich af? Intelligente bespreking van de beperkingen van ons brein. De kortste manier om dit samen te vatten is aan de hand van een aantal bekende ‘wetten’ die hij citeert, en startpunt zijn van argumenten. Maar daar doe ik het artikel geen recht mee aan.

‘Als een beroemde maar oude wetenschapper zegt dat iets mogelijk is, heeft hij zeer waarschijnlijk gelijk. Als hij zegt dat iets onmogelijk is, heeft hij waarschijnlijk ongelijk.’

‘De enige manier om de grenzen van het mogelijke vast te stellen, is door een heel klein beetje in het onmogelijke te zoeken.’

‘Iedere ver ontwikkelde technologie is niet te onderscheiden van tovenarij.’ (Stel je eens voor dat Isaac Newton een iPhone kreeg aangereikt?)

Vaardigheid is niet hetzelfde als competentie.

‘Suitcase words’ zijn woorden waarin je een heleboel versies van de betekenis zijn vervat. Oftewel slordig taalgebruik. ‘Leren’ is zo’n woord. ‘Machine learning’ is zo’n woord.

Mensen hebben last van ‘exponentialisme.’ Niet alles ontwikkelt zich exponentieel. En tot slot: software kun je met een vingerknip vernieuwen. Hardware vervangen duurt eindeloos. Dus die robots komen echt niet zo snel onze banen afpakken.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer