wetenschap • tech • gezondheid • geld

Bill Gates over AI

Bill Gates over AI

Hij is net zo overdonderd als iedereen. GTP4 slaagt voor toelatingsexamen biologie studie (‘Dat koos ik omdat de test meer is dan alleen maar feitjes onthouden en reproduceren – je moet ook kritisch kunnen nadenken over biologie’) en geeft ook antwoord op de vraag ‘Wat zeg je tegen een vader met een zoon in het ziekenhuis?’ Daar kwam een bedachtzaam antwoord op ‘dat waarschijnlijk beter was wat de meesten van ons in de kamer hadden kunnen bedenken. De hele ervaring was verbluffend.’

En nu?

Microsoft wil AI integreren in Office. Die kan helpen e-mails te schrijven, de inbox te beheren. Als een soort digitale persoonlijke assistent. Hij onthoudt wat je hebt gelezen, en leest waar je geen zin hebt. Vraag: als de verzekeringsmaatschappij een vraag stelt aan jouw digitale assistent, mag hij die dan beantwoorden zonder jouw toestemming?

Gates ziet AI als een enorme hulp in bedrijfstakken waar te weinig mensen zijn – gezondheidszorg, om maar wat te noemen. Formulieren invullen, verslagjes maken, dossiers bijhouden.

Dit is nog maar het begin. Toch, zegt hij: onze hersenen zijn sloom vergeleken bij een chip. Een elektrisch signaal in onze hersenen beweegt op 1/100.000ste van de snelheid in een chip. Als ze erin slagen om een lerend algoritme te maken dat zo snel werkt als een computer, met een onbeperkt geheugen, heb je een ‘sterke’ AI. Dat kost nog minstens tien jaar, misschien een eeuw. Maar wat dan?

Die sterke AIU’s kunnen hun eigen doelen vaststellen. En wat zouden die zijn? Wat als ze botsen met de belangen van de mensheid?

Maar de doorbraken van de afgelopen maanden komen niet in de buurt van strong AI, zegt Gates (Net als Kevin Kelly, zie de Bickers van vorige week): AI’s hebben geen macht over de fysieke, tastbare wereld en kunnen nog niet zelf hun eigen doelen stellen. (tip R. Leslie)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer