‘Blockchain is niet de toekomst’

“Blockchain is niet alleen rammelende technologie maar ook een verkeerde toekomstvisie. Het is tot nu toe nog niet op brede schaal toegepast omdat systemen gebaseerd op vertrouwen, normen en instituten inherent beter functioneren dan de systemen die blockchain voorspiegelt, waar vertrouwen niet nodig is.’ Zo begint Kai Stinchcombe. Stof tot nadenken. Twee voorbeelden: 93% van bitcoins worden ‘gedolven’ door grote consortia, maar die gebruiken geen blockchain-contracten om uit te betalen; zij zeggen dat ze ‘een lange geschiedenis hebben van netjes betalen.’ En wie weet zeker of de software die onder een blockchain transactie ligt, betrouwbaar is? Soms blijkt een blockchain contract een geheime ‘bug’ te bevatten, die door iedereen over het hoofd wordt gezien behalve door de schrijver, die hem gebruikt om geld te stelen.

Blockchain stelt dat data versleuteld in software neutraler en dus betrouwbaarder zijn dan mensen. Maar data en software worden gecreëerd door mensen, en die zijn nou juist niet altijd betrouwbaar, zegt Stinchcombe, financieel adviseur in San Francisco.

Conclusie: ‘Projecten die vertrouwen overbodig willen maken zijn nog steeds niet populair omdat vertrouwen zo verrekte waardevol is. Een wetteloze en argwanende wereld waarin zelfbelang de enige norm is, en paranoia de enige bron van veiligheid, is niet een paradijs maar een ‘krypto-middeleeuwse hel.’ (…)