wetenschap • tech • gezondheid • geld

‘Californië kan in 2050 op 100% renewable draaien’

'Californië kan in 2050 op 100% renewable draaien'

Prof Mark Z. Jacobson van Stanford U. heeft een plan geschreven waarmee Californië over 35 jaar al zijn energie uit ‘renewable’ (vernieuwbare, en dat is niet hetzelfde als duurzame) bronnen kan putten. 55% zon, 35% wind, de rest aardwarmte, getijden-energie, watervallen. (Geen kernenergie.) Dan zouden er 15 miljoen daken van zonnepanelen moeten worden voorzien, en verder een hoop nieuwe energiecentrales gebouwd:

25.000 wind turbines, 1.200 grote 100 MW ‘velden’ van zonnepanelen, 75 geothermische centrales, 5.000 golfslag/branding generatoren plus 3.400 getijdenturbines. Een groot deel van de omschakeling wordt mogelijk gemaakt door het verbruik te verminderen, door isolatie, bezuinigingen en bouw van een ‘smart grid.’ Het kost allemaal $1,1 biljoen (trillion) en volgens Jacobson wordt dat in 7 jaar terugverdiend.

Er valt vast van alles op aan te merken. Het relevante is dat iemand de moeite heeft genomen om het allemaal eens te becijferen en op papier te zetten. Daar kan iedereen vervolgens tegenaan schoppen, en dat is best. Uit dat soort botsingen ontstaat vooruitgang.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer