wetenschap • tech • gezondheid • geld

Calorieën

Calorieën

De ene calorie is de andere niet. Een calorie eiwit gedraagt zich in het lichaam heel anders dan een calorie koolhydraat. De reis van het bord naar de WC-pot is gemiddeld een etmaal, maar loopt uiteen van 8 uur voor de één tot 80 uur voor de ander.

Niet iedereen heeft dezelfde lengte darmen, die kan wel 50% verschillen. In mensen met korte darmen verdwijnt een groter deel van het voedsel – en dus energie – als poep. De lichamen van deze mensen absorberen minder calorieën uit hun voedsel en daardoor worden ze minder snel dik.

Het lichaam absorbeert suiker uit een frisdrank in een tempo van 30 calorieën per minuut, tegen 2 calorie per minuut voor aardappels of rijst.

He effect van een hap eten op iemands bloedsuikergehalte en vetvorming hangt af van diens levensstijl, van genen en darmflora. Ja, het is ook genetisch: recent onderzoek toonde dat een bepaalde collectie genen vaker voorkwam bij dikke mensen dan bij dunne. En een andere studie, onder 800 Israeli’s, liet zien dat hun bloedsuiker totaal verschillend reageerde op exact hetzelfde voedsel – soms wel met een factor 4.

Er zitten minder calorieën in koude toast dan in warme. De zetmeelmoleculen veranderen van structuur als de temperatuur afneemt, waardoor ze moeilijker te verteren zijn.

Lichaamsbeweging heeft betrekkelijk weinig invloed op gewicht of overgewicht. Tot 75% van de energie die we dagelijks verbranden gaat naar banale, alledaagse dingen: voedsel verteren, de organen draaiende houden, de lichaamstemperatuur op peil houden, en routine zoals opstaan, tandenpoetsen en rondlopen.

Dit alles en nog veel meer uit een enorm lang artikel onder de veelzeggende titel ‘Dood van de Calorie,’ de maatstaf die zo veel dieetleed heeft veroorzaakt en volgens de schrijver zeker niet de beste leidraad is voor een gezond leven. Wat dan wel? Kwaliteit van voedsel, niet kwantiteit.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer