De laatste van 2017!

Dit is de laatste mail van 2017. Ik dank u voor uw waardering in allerlei vormen: al die tips, bijna altijd voltreffers en verhalen die ik nog niet had gezien! Vriendelijke mailtjes en bedankjes; en uw financiële bijdragen, die bij elkaar altijd weer hoger uitvallen dan ik had verwacht. Alles bij elkaar voor mij voldoende reden om volgend jaar gewoon rustig door te gaan. Hoe was 2017?

Uiteindelijk zijn we het jaar geëindigd op hetzelfde aantal abonnees als waarmee we begonnen: 6.200 en een beetje. Is dat goed of slecht? Het slechte nieuws is dat er geen groei was – hoe veel Nederlanders zijn er wel niet die nog nooit van deze nieuwsbrief hebben gehoord en hem graag zouden lezen? Hoe bereik ik die ooit? Aan de andere kant: er is altijd ‘spoeling’, en het aantal opzeggingen werd dus gecompenseerd door nieuwe aanmeldingen. Ik schat 1.000 er af, 1.000 erbij.

Het werktempo wisselde: in de zomer raakte ik wat overvoerd en heb ik mezelf op twee maanden ‘vakantie’ getrakteerd; dat heeft me goed gedaan. De nieuwe vormgeving is één van de resultaten daarvan. De Bicker Brain Sessions een ander. Het aantal stukjes per dag is minder dwingend geworden; vier is het streven maar twee of drie of één mag ook. Ik ben minder vaak verrukt over wat ik vind. Misschien afgestompt; maar ik denk dat uiteindelijk dat als je de weg een beetje weet en je jachtterrein hebt afgebakend, je de stromingen wel kent en minder vaak echt verrassende inzichten tegenkomt, zelfs in de oneindige oceaan die internet heet. Dat klinkt hoogmoedig, dat besef ik. Er zijn nog zo veel bronnen die ik niet ken. En wetenschap valt mij steeds moeilijker. Op iedere ontdekking valt wel weer wat af te dingen. Wetenschap vertakt zich tot steeds meer specialisaties binnen specialisaties, wat het voor de leek steeds moeilijker maakt om individuele rapporten op waarde te schatten. Enfin.

Mijn excuses voor type- en spelfouten, voor mislukte edities, voor een te late (of te vroege) verzending en voor alle andere momenten waarop ik u reden gaf te mopperen over De Bicker. Het gevoel dat bij mij overheerst is dankbaarheid: Ik heb de leukste lezers van Nederland, België en de VS (bijna 20% van de abonnees zit daar!)

Tel uw zegeningen. Gun eenieder het zijne of hare. Houd nooit op te studeren. Gelukkig en gezond 2018!

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op