wetenschap • tech • gezondheid • geld

Geen probleem (2)

Reacties op het verhaal ‘kinderen lopen geen merkbare schade op door veel op hun scherm te zitten.’ Lezer J. Groenendijk wijst op een Canadese studie in Jama (betrouwbare bron) onder 2.441 kinderen van 2 en 3 jaar oud. Die brengen gemiddeld 2,4 uur per dag achter een schermpje door (dit is normaal in de VS.) Studie zegt dat als ze ‘te veel’ tijd elektronisch spelen, ze op hun vijfde achter liggen op communicatie, motorische vaardigheden, probleemoplossen en sociale vaardigheden. Maar de studie zegt nergens wat ‘te veel’ is.

K. Venema verwijst naar een CBS-documentaire. Eerste bevindingen tonen dat de hersenen van 10-jarigen die meer dan 7 uur per dag op hun schermen zitten, er anders uit zien dan die van hun leeftijdgenoten. Sja, dat lijkt me ook. Deze en andere beweringen in het programma worden overigens niet onderbouwd.

Het artikel van gisteren zegt dat er geen verschil in de psychologische gezondheid (aanhankelijkheid, weerbaarheid, nieuwsgierigheid en positiviteit) is van 2-5 jarigen die meer of minder dan twee uur per dag op hun scherm zitten. De andere studie gaat over pubers, en ziet ook geen schade aan hun psychologisch welbevinden.

Dus. Wat kunnen we concluderen? Dat een iPad best de ontwikkeling van babies en peuters in de weg kan zitten; dat je niet 7 uur per dag achter zo’n ding moet zitten, ongeacht hoe oud je bent; en dat het voor psychologische gezondheid niet aantoonbaar verschil maakt. Dat is dus wat anders dan menselijke basisvaardigheden. En verder is het natuurlijk wel slecht voor je ogen, en is het leuker om te gaan sporten …

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer