Het Quantum Tijdperk

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, vergelijkbaar met het Kerntijdperk: het Quantum-tijdperk, waarin computers werken op quantum mechanica.

Nu worden bijvoorbeeld credit cards versleuteld met een ‘publieke’ en een ‘private’ sleutel. Om de combinatie te ontcijferen duurt voor huidige computers eindeloos. Voor een quantum computer zou dat een klus van een paar seconden zijn. Zelfs blockchain zou te kraken zijn, als die blijft leunen op ‘twee-sleutel encryptie.’ Dus alles wordt kwetsbaar: banken, het hele financiële systeem, energienetwerken, waterleidingen, voedselketens, de overheid.

Quantum computing heeft ook militaire toepassingen. ‘Quantum sensoren’ zijn in staat om minuscule variaties in zwaartekrachtvelden te registreren, zelfs op grote afstand. Ze kunnen dus dingen zien die nu ‘onzichtbaar’ zijn: duikboten, ondergrondse kanonnen, nachtelijke expedities. Alle investeringen in Stealth technologie, o.a. in de F-35 JSF, worden waardeloos.

Dus wie het eerst quantum computers kan inzetten verkrijgt wereldheerschappij. China investeert de komende 2,5 jaar bijna 12 miljard euro in een onderzoeksinstituut voor quantum computing. Deze schrijver, historicus Arthur Herman, pleit voor een ‘Manhattan Project’ voor het Quantum-tijdperk: een overheidsgestuurde, nationale bundeling van krachten om de eerste quantum computer in de VS te ontwikkelen. In de 17de en 18de eeuw won het land met de meeste schepen en kolonies; in de 19de en 20ste eeuw het land met het modernste leger en de grootste industrie. In de 21ste eeuw dus: quantum. (tip N. Bovendeur)