Wetenschap, tech, gezondheid & geld

Hoe komt die Bicker toch aan al dat nieuws?!

Een vraag die ik regelmatig krijg. Het is geen geheim. De bron staat altijd in de ‘vlag’ boven de kop; en als u op de kop klikt komt u altijd terecht bij het oorspronkelijke artikel, dat ik in het Nederlands samenvat. En hoe vind ik die? Gewoon, iedere dag een paar uur koppensnellen op het net. Ik heb zo’n 120 websites bewaard waar ik ooit nieuws vond; een stuk of 60 bezoek ik regelmatig; per dag tien of twintig, afhankelijk van het aanbod. De favorieten veranderen steeds maar er zijn wat startpunten. De oer-koppensnellers als reddit en digg. Van reddit alleen ‘science’ en ‘technology.’ En van die twee altijd de ‘nieuwste’ posts. Voor wetenschap is Eurekalert ook goed omdat die zo dicht bij de bron zit; phys.org is een andere. Voor technologie altijd even controleren op Techmeme wat er onder de nerds ‘hot’ is. Product Hunt was een tip van mijn vrienden bij Owlin, vaak gekke nieuwe uitvindingen. Pando was vorig jaar goed, nu zijn ze wat in zich zelf gekeerd; Techcrunch brengt weinig nieuws de laatste tijd; BetaBeat van the Observer/The Guardian heeft een goede Engelse neus voor nieuws. Motherboard is oorspronkelijk. Maar als je regelmatig die andere 50 sites bezoekt, struikel je vroeg of laat wel over iets bijzonders. En er zijn wat andere idioten zoals ik, met dagelijkse posts, die ik graag lees: The Browser, Marginal Revolution, 3QuarksDaily. ‘Linkse’ sites in de VS zoals Alternet en Pacific Standard zijn regelmatig verrassend; zo ook sites van conservatieve economische think tanks als Mises Institute en  Library of Economics and Liberty. Ik citeer nooit uit de FT en de WSJ omdat die betaalmuren hebben, daar wil ik u niet mee plagen. Maar ook omdat ik probeer om nieuws te vinden dat voor Nederlandse lezers niet voor de hand ligt. Het blijft allemaal handwerk, zoals u ziet.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer