wetenschap • tech • gezondheid • geld

KLM

Nederland heeft 12,7% van de aandelen van de holding Air France-KLM gekocht. Wie was de verkoper? Op de vrije markt? (de ‘free float’ was ongeveer 51%). Dan is dit een stiekeme onverhoedse aanval op de belangrijkste aandeelhouder, Frankrijk. En heeft Nederland niet de steun van de twee andere aandeelhouders, Delta en China Eastern. Dit kan niet leiden tot constructieve samenwerking, alleen maar achterdocht en ruzie. De bedrijfsvoering wordt afgeleid, uiteindelijk zal het zo veel energie kosten dat een scheiding het beste alternatief lijkt. Hoe erg was het dan, wat nieuwe topman Ben Smith wilde? Wat wil hij eigenlijk? Dit is nog niet te vinden in Nederlandse media. Waarom maakte minister Hoekstra dit bekend op een dinsdagavond, en nog voordat hij klaar was? Wat was de urgentie? En is er een toekomst voor KLM als zelfstandige maatschappij? We hebben die toch verkocht aan Air France vanwege schaalvoordelen?

Les Echos  noteert dat Frankrijk 14% van de aandelen heeft, maar 23% van de stemrechten. Air France-personeel heeft nog eens 4%.

Reactie van Franse Minister van Financiën Bruno Le Maire: ‘Ik neem nota van dit opbouwen van een belang, die is gedaan zonder het bestuur of de Franse regering te informeren. Ik bevestig nogmaals mijn steun voor de strategie van de onderneming en zijn management. Het is belangrijk dat dat de principes van goed bestuur worden gerespecteerd en dat Air France-KLM wordt geleid vanuit zijn maatschappelijke rol zonder staatsbemoeienis van individuele landen.’

(Nederland heeft al 51% van de preferente aandelen van dochtermaatschappij KLM, rechtstreeks en via Stichtingen administratiekantoor.)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer