Komt 't ooit nog goed?
Kapitalisme
politiek | Yale Review | 27 mei 25
Gesprek met John Cassidy, economie-verslaggever voor The New Yorker over zijn nieuwe boek 'Capitalism and its Critics.' (een andere recensie hier) We zien in het nieuws weer overduidelijk hoe kapitalisme voedingsbodem is voor excessen. Plutocraten die de macht grijpen, opstand van minder bedeelden. Is dit onvermijdelijk? Kan kapitalisme gerepareerd worden, of deugt het hele concept niet? Kapitalisme is verschillende malen in de geschiedenis ingetoomd. Maar alleen na een crisis, zoals de Grote Depressie en WW2.
Avondland
politiek | The Culturist | 24 mei 25
Als we Oswald Spengler moeten geloven is het antwoord: nee, het komt niet meer goed. Hij is de contraire historicus die weigerde te geloven in vooruitgang in de geschiedenis, een universele ontwikkeling van primitiviteit naar steeds hogere beschaving. Hij zegt: er is niet één geschiedenis, er zijn beschavingen, of culturen, die allemaal dezelfde ontwikkeling doormaken: opkomst, bloei, verval, verdwijnen. In 'Untergang des Abendlandes' (1918) noemt hij er acht, onder andere de Babylonische, de Egyptische, de Aztec/Maya, en de klassieke Grieks-Romeinse. Zien we hetzelfde nu in de Verenigde Staten? Deze bespreking zoekt en vindt symptomen die daarop wijzen. Je kunt net zo goed het tegendeel beweren, ook daar zijn argumenten voor. Maar, goed om te lezen en je eigen aannames weer eens uit te dagen.
Sprankje
gezondheid | GatesNotes | 17 jun 25
Dan toch maar een sprankje positief nieuws. Bill Gates denkt dat we grote stappen maken in het behandelen van Alzheimer. Belangrijkste: De FDA heeft vorige maand een eenvoudige bloedtest goedgekeurd, waarmee Alzheimer in een vroeg stadium kan worden vastgesteld. 'We weten dat Alzheimer 15 tot 20 jaar in het lichaam huist voordat er symptomen zichtbaar zijn.' Tot nu toe kon de ziekte alleen worden vastgesteld met een PET scan of een ruggemergprik, dure en invasieve stappen.
Wat heb je er aan als je toch niks tegen Alzheimer kunt doen? Welnu, zegt Gates: er zijn twee medicijnen op de markt die de ontwikkeling van de ziekte enigszins vertragen. Die worden nu ook getest op pre-symptomatische patiënten. Na een bezoek aan een neuro-wetenschappelijk centrum in Indiana zegt Gates dat de behandeling in zo'n vroeg stadium 'wel eens veel meer effect zou kunnen hebben dan gedacht.'