Meer vragen

Meer vragen

‘Als de documenten in het huis van voormalig president Donald Trump zo’n ernstige bedreiging waren voor de nationale veiligheid, waarom treuzelde het Ministerie van Justitie dan zo lang?’ vraagt een van de opinieschrijvers van de Wall Street Journal zich af, refererend aan de inval in Donald Trump’s vakantiehuis. Hij vervolgt: ‘Nadat een ambtenaar van Justitie, samen met enkele FBI agenten, begin juni Mar-a-Lago had bezocht, was er enkele dagen stilte van het Ministerie. Toen kwam het verzoek een zwaarder slot te monteren op de deur van een opslagkamer.  Daarna was het weer twee maanden stil, totdat de goedkeuring werd aangevraagd voor een huiszoeking.’

Gedurende die twee maanden had Merrick Garland, de Minister van Justitie, zich ‘wekenlang’ het hoofd gepijnigd of hij een huiszoeking zou moeten goedkeuren, en verschillende keren vergaderd met zijn departement en FBI-afgezanten. ‘Wekenlang vergaderen wijst op een grijs gebied, niet op een clear and present danger, concludeert deze opiniast.

Iedereen met een beetje politiek gevoel in Washington besefte dat zo’n huiszoeking onmiddellijk zou veranderen in dynamiet in handen Trump en zijn aanhangers, als er geen duidelijk belastende zaken werden gevonden. Misschien dat Garland daarom zo lang aarzelde. Maar wijst dat inderdaad niet op twijfel over de kwaliteit van het bewijsmateriaal? En: eerst vragen om een zwaarder slot, en dan alsnog een huiszoeking doen?

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op