wetenschap • tech • gezondheid • geld

Mieresterk

Mieresterk

Screen Shot 2016-03-15 at 7.57.38 PM

Wetenschappers van Stanford laten robots samenwerken als mieren. Zes

μTug-microrobots, totaalgewicht nog geen ons (die kleine witte dingetjes voor de neus van de auto), kunnen een auto van 1800 kilo trekken.

Vergelijkbaar met een team van zes mensen dat de Eiffeltoren en drie Vrijheidsbeelden voortsleept.

UPDATE: reactie van lezer Ruud Vullers: “Interessant artikel betreffende de robotjes die als mieren samenwerken. Maar zoals bijna altijd, overdrijft de Amerikaanse universiteit. Ten eerste is het gewicht niet van belang, maar de rolweerstand. De auto hoeft niet opgetild te worden; slechts een fractie van de kracht is nodig om de auto vooruit te trekken. Dat is precies de reden dat de mensheid ooit banden heeft uitgevonden. De vergelijking met 6 mensen die een Eiffeltoren en 3 Vrijheidsbeelden trekken gaat op twee punten mank. Ten eerste door het verschil in gewicht en rolweerstand.  Ten tweede, als ik het filmpje goed bekijk, worden de robotjes extern gevoed met energie. Ze hebben dus geen eigen energiebron zoals de mensen, en zijn dus veel lichter omdat ze geen batterij en/of motortje aan boord hebben. Dus hier wordt een beetje vals gespeeld. Laten we zeggen dat de PR afdeling van de universiteit alles uit de kast heeft gehaald ….

In getallen: Frol = crol * Fg, waarbij Fg het gewicht is m*g en crol is in de orde van 0,01. Dus simpel gezegd, de robots hoeven maar een gewicht van 18 kilo te trekken.

Overigens, wat een mens kan, een leuk voorbeeld is John Massis: “In 1967 haalde hij voor het eerst het Guinness-recordboek door onder meer een tram van vijftien ton met zijn tanden voort te trekken en een trein van zesendertig ton vijftien meter verder te slepen.”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer