
Aanvulling:
(van Jasper Vis): BNR Nieuwsradio heeft dit nieuws ook meegenomen en toegepast op windparken op zee in het gebied Borssele. “Dat gebied kan je met enig recht grootschalige windenergie noemen want het gaat om 4 windparken van 350 MW in een gebied van in het totaal ongeveer 344 km2. Als we het artikel in PNAS goed bekijken blijkt echter dat daar gerekend is met een windpark in de Amerikaanse staat Kansas van (schrik niet) 112.320 km2. Het gaat niet om een bestaand windpark zoals ik dacht toen ik naar het item op de radio luisterde, maar om een theoretische berekening waarin de grenzen van de mogelijkheden worden verkend.
Een theoretisch windpark dus dat drie keer zo groot zou zijn als heel Nederland. En als je zoveel windmolens bij elkaar zit is het wel logisch dat er voor de allerachterste windmolen weinig wind overblijft.”
Vis betoogt dat met het ‘zog’-effect wel degelijk rekening is gehouden en dat windparken in Denemarken en Duitsland, na deze correctie in de verwachte produktiviteit, meer elektriciteit produceren dan was geraamd. (Tip van Joris Stroobach)