Moneyball in de Poolcirkel

De Poolse Paus Johannes Paulus II zei ooit ‘Van alle onbelangrijke dingen in het leven is voetbal verreweg het belangrijkst.’ Daarom twee voetbalverhalen vandaag.

Sport houdt van underdogs. Veel beter dan dit wordt het niet. De Noorse club Bodo/Glimt, uit het dorpje Bodo, 16 uur autorijden ten nooerden van Oslo,  wordt dit jaar landskampioen. Ligt het aan de coach? Een supertalent? Arabisch of Russisch geld?

Coach Kjetil Knutsen (52) is geliefd, want: hij luistert. De meeste spelers komen van uit de buurt, vaak uit de jeugdselectie. Dat smeedt verbondenheid. Maar doorslaggevend, volgens de betrokkenen, is Bjorn Mannsverk. Hij is voormalig piloot van de Noorse Luchtmacht (twee keer Afghanistan en een keer boven Libië) en werd mental coach van het team in 2017. Hij houdt 30-minutengesprekken, groepsgesprekken, vraagt spelers om thuis na te denken over hun emoties en ervaringen; en mediteert iedere ochtend met het team voor de training. Zijn mantra: ‘Focus op goed voetballen, niet op het resultaat.’