mRNA

Dit is het eerste artikel dat in staat is mij uit te leggen wat dat mRNA nou is.

‘In tegenstelling tot traditionele vaccins, die levende virussen gebruiken – of dode, of stukjes van het omhulsel waarin virussen zijn verpakt – om het immuunsysteem te trainen, gebruiken deze nieuwe injecties messenger RNA. Dat is een ‘tussenmolecuul’ in onze cellen dat kopieën van genen transporteert naar de plek waar ze de aanmaak van eiwitten kunnen dirigeren.’ Nou ja, tot aan die laatste zin snapte ik het.

Maar dit snap ik weer wel: ‘De boodschap die het mRNA vaccin aflevert bij de cellen van mensen is geleend van het coronavirus zelf – de instructies voor het eiwit dat er uit ziet als een kroon, genoemd een ‘spike,’ die het coronavirus gebruikt om een cel binnen te dringen. Dit eiwit kan op zichzelf mensen niet ziek maken; maar het veroorzaakt wel een sterke immuunrespons.’ Dus de ‘boodschapperRNA’ krijgt dat enge ‘spike’-eiwit mee, en gebruikt dat om onze cellen bang te maken! Zodat ze als een gek verdedigingswallen gaan bouwen!

En dit snap ik ook: ‘Ondanks twintig jaar research was messenger RNA nog nooit gebruikt in een medicijn. Tot vorig jaar.’

En dit: ‘Onderzoekers verwachten dat dit soort shots die tijdelijke instructies afleveren bij cellen, in de nabije toekomst ook kunnen leiden tot vaccins voor herpes en malaria, en betere griepvaccins.’ En ze denken dat deze technologie – tijdelijke instructies afleveren bij cellen – op de langere termijn ook gebruikt kan worden tegen kanker, en misschien zelfs HIV.

Lezer E. Dooper stuurde eerder een artikel dat nog een stap dieper gaat en uitlegt hoe dat mRNA dan werkt; link hier.