OnePlus vs. iPhone

Schermafbeelding 2015-08-06 om 9.38.15 PM

Vorige week reproduceerden we de vergelijking door Gizmag van de iPhone 6+ met de Chinese OnePlus 2. Belangrijkste verschil: het besturingssysteem (iOS vs Android) en de prijs: maar liefst €358. De iPhone kost meer dan het dubbele. Een sterk argument om – eindelijk – weg te lopen bij Apple. Maar …durft u dat? Er gaat niets boven een verslag van een echte gebruiker, en dat ontvingen we gisteren van mede-journalist Mike Ackermans, zelfverklaard techneut en early adopter. Hij kocht het eerste model van de One Plus, en hier is zijn juryrapport:

“Soms is het gewoon geinig om je net even te onderscheiden van de massa. Deze trotse bezitter van de OnePlus mobiele telefoon kan er genoegen in scheppen om in gezelschap, waar steevast de iPhone domineert, opzichtig deze strakke en lichte gadget tevoorschijn te halen. ‘Zeker zo goed als die iPhone 6+, maar wel meer dan de helft goedkoper.’

En het is echt zo. Oneplus is een opmerkelijke Chinese startup in de harde markt van mobieltjes, net anderhalf jaar oud, die nu al zijn tweede model op de markt brengt. Met de slogan “Never Settle” pretenderen de jonge Chinezen de “flagships” van Apple en Samsung wereldwijd te grazen te kunnen nemen. Besparen doen ze op het besturingssysteem (een gratis open source versie van het Android-platform) en dure marketingcampagnes.

De “crowd” moet de telefoon zelf verkopen, en daartoe wordt een slim systeem van virals en uitnodigingen voor leden van de eigen community toegepast. OnePlus bestormt vooral de enorme Aziatische markt met zijn topmodellen van rond de €300, maar weet ook steeds meer volgers in Europa en de VS te krijgen. Het heeft hier een goed werkend distributienet opgezet.

Ik wist mijn “invite” voor het eerste model, de OnePlus One, rond de afgelopen jaarwisseling te bemachtigen. Mijn iPhone 4s legde ik met plezier terzijde. Deze One doet volgens sommige reviews niet onder voor de iPhone 6+ en de Samsung Galaxy 6. Of dat zo is kan de gewone sterveling niet vaststellen, maar in het dagelijkse gebruik is er in elk geval niks op aan te merken. Het grote scherm (5.5 inch, daar moet je wel van houden want de telefoon gaat niet lekker mee in de broekzak) is haarscherp en helder met mooie kleuren.

De gesprekskwaliteit is prima; de apps starten snel op en werken snel, aangedreven door een van de krachtigste processoren in de mobiele markt; de gps plaatsbepaling is uitstekend; op de wifi ontvangst is niks aan te merken – in elk geval minder dan bij de Apple-apparaten, die het met wifi soms moeilijker hebben. Wie geen problemen heeft om zich te verdiepen in het bewerkelijke, maar oneindig aanpasbare Android systeem kan de telefoon helemaal naar wens inrichten met infoschermpjes en eigenzinnige apps. Extra plus is een uitstekende geluidskwaliteit via de koptelefoon; volgens de kenners heeft de OnePlus een van de beste zogenaamde digitaal-analoog audiocodecs ingebouwd. Minpuntje hier: headsets van andere merken werken niet goed op de OnePlus. De microfoon voor gesprekken via die headsets zal het niet doen vanwege een eigenzinnige afwijking van de aansluitingstandaard. OnePlus dwingt je om daarvoor uit hun webstore hun eigen producten te kopen.

De camera heeft 13 megapixels en levert haarscherpe plaatjes. Natuurlijk is er ook wat op de telefoon aan te merken. Dat begint bij die camera. De camera-app die standaard meegeleverd wordt levert inferieure kwaliteit; voor echt mooie plaatjes moet de gebruiker eerst een andere versie op internet zoeken en zien te installeren. En ook dan zijn de plaatjes toch nog niet van het niveau van de laatste iPhone-modellen, ondanks de lagere cameraresolutie bij die Apples. De superioriteit van de iPhone op dat vlak is vooralsnog onbedreigd.

Helaas is er nog een stevig minpuntje. Veel gebruikers, ook deze, melden problemen met het touchscreen bij een combinatie van intensief gebruik en hitte, bijvoorbeeld bij erg warm weer. Op het scherm gebeurt dan van alles, maar niet wat de vinger van de gebruiker wil. Het probleem is door OnePlus erkend, en zou een combinatie van hard- en softwarefouten zijn. Een beetje vergelijkbaar met de antenneproblemen die eerdere versies van de iPhone met metalen rand ondervonden. Gebruikers hoopten dat OnePlus met updates van het besturingssysteem het probleem zou verhelpen, maar ook daar ging wat mis. De jonge startup kreeg het aan de stok met het (even jonge) bedrijf Cyanogen dat het open source besturingssysteem ontwikkelt. Op updates, zo gewoon in de Apple- en Samsungwereld, is het lang wachten. OnePlus reageerde door een eigen variant te ontwikkelen en te distribueren, maar ook die wordt nog nauwelijks ververst. Het touchscreenprobleem is alleen op te lossen door het mobieltje te verpakken in de – overigens mooie, slanke en duurzame – flipcase van OnePlus, apart aan te schaffen. Die isoleert de telefoon zo goed dat het scherm weer rustig wordt en gehoorzaamt aan de vingers van de gebruiker. Goede nieuws: de nieuwe Oneplus Two (€339), nog sneller en beter, heeft het probleem naar verluidt niet meer.

Natuurlijk, het gelikte iOS van Apple en het prachtige design bezie ik nog steeds met bewondering. Maar een iPhone zou me nu niet gelukkiger maken. Want ik weet dat ik voor die bijna €400 extra niet iets beters krijg.”

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op