wetenschap • tech • gezondheid • geld

Ruimtevaart zonder brandstof?

Ruimtevaart zonder brandstof?

Een handvol NASA-wetenschappers debatteert op Reddit met andere slimmeriken over experimenten met voortstuwing door elektromagnetische velden in een vacuum. Dit is volgens huidige natuurkunde niet mogelijk: beweging ontstaat alleen als energie zich afzet tegen iets, anders gebeurt er niets. Maar deze NASA-mensen zeggen dat ze hebben geëxperimenteerd met een kegelvormige vacuum cylinder, waarin microgolven rondketsen. Dit duwt de kegel in een bepaalde richting. Dit is het punt waarop ik het niet meer begrijp. Zoals dit uitstekende filmpje (4 min.) uitlegt: ‘Alsof je een auto voortbeweegt door, zittend in de auto, tegen het stuur te duwen.’ Maar het werkt, er gebeurt iets, en zelfs de uitvinders snappen er niets van. Dus gooien ze het in de groep. Zie ook Popular Mechanics voor context en wikipedia voor geschiedenis. Als het werkt …. onbeperkte ruimtevaart. Het navolgende is een bijdrage van lezer Robert Leslie:

“Think about it: een raket kan in de ruimte accellereren door een hele hoop gas heel hard de ene kant op te duwen, en dan vlieg je de andere kant op. Zonder gas geen beweging – denk aan een auto die probeert te rijden zonder de wielen de grond raken. Dus je hebt een “propellant” nodig – dwz, je moet een hele grote tank gas mee de ruimte in nemen. Maar als je opeens geen gas meer nodig hebt – dan hoef je alleen maar een kernreactor op je raket te zetten en kun je honderd jaar lang het gaspedaal indrukken. En het is de ruimte, dus dan ga je alleen maar harder en harder. En je hebt bewegingsvrijheid. Nu is elke manoeuvre een offer – je kan maar een paar keer van koers veranderen, omdat brandstof zo kostbaar is. Hiermee kan je het zo vaak doen als je wil. Asteroid mining? Geen probleem. Het zou echt alles veranderen als het werkte.Een vent in zijn garage vindt een revolutionaire motor uit waarvan hij beweert dat hij energie kan omzetten in voortstuwingskracht, zonder bewegende onderdelen. Onmogelijk! Elke actie heeft een gelijke en tegenovergestelde reactie, dat weet iedereen, en nu beweert deze vent dat er een reactie is zonder actie. Dit gebeurt iedere dag – je hebt altijd, overal, honderden gekken die pseudowetenschappelijke wonderen uitvinden die zogenaamd tegen de huidige natuurwetten in gaan. En ze proberen allemaal heel hard hun uitvindingen naar NASA en het leger te sturen en ze worden altijd meteen in de prullenbak gegooid omdat er altijd iets niet deugt aan hun uitvinding. Wat er in dit geval gebeurt is dat de geflipte uitvinding van de week maar niet ontkracht wil worden.

“Een hele reeks steeds prestigieuzere onderzoekslabs hebben nu de motor zelf ook gebouwd, en steeds weer met schijnbaar bovennatuurlijke resultaten… Je ziet ze allemaal het hoofd krabben. Die NASA-experimenten… De eerste keer probeerden ze het niet eens in een vacuüm uit! Dus je ziet hoe laag hun verwachtingen waren. En je kunt je je voorstellen hoe verbaasd en bijna geërgerd ze moesten zijn toen het ding verdomd werkte. Oké, dus daarna hebben ze het in een vacuüm geprobeerd (want misschien duwt de motor toch op de een of andere manier tegen de lucht?). Het ding werkt $$@% nog steeds! Het hoort niet te werken! Elke keer dat iemand iets “wonderbaarlijks” uitvindt verschijnt er in de comments op Reddit een expert die de opwinding een beetje komt temperen. Maar in dit geval is de eerste comment een link naar een forum waar honderden NASAwetenschappers op ontzettend hoog niveau ruziemaken over hoe dit in godsnaam werkt. Het zou goed kunnen dat er een “normale” verklaring is voor dit fenomeen… Maar aan de andere kant, misschien is dit het begin van een totaal nieuwe kijk op de werkelijkheid. Een Darwin-moment, of een Galileo-moment, of een Einstein-moment. Zo zien die eruit: een gestoord idee, een hoop skepsis, gevolgd door een stortvloed aan pogingen door gevestigde experts om het idee onderuit te halen. Dat het zo ver gekomen is, is heel spannend.”

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer