wetenschap • tech • gezondheid • geld

Rusland’s Koude Oorlog

Rusland's Koude Oorlog

Lange reportage van de NY Times over de Russische TV-stations Sputnik en RT en andere media. De CIA beschuldigt ze van manipulatie van de publieke opinie door het verdraaien van nieuws, of zelfs het uitzenden van onwaarheden. Kortom: nepnieuws. Russen op managementposities zeggen openlijk dat ze een tegenwicht willen bieden tegen het ‘monopolie’ van de Westerse media. Rusland ageert niet, Rusland reageert op de propaganda van ‘Angelsaksische media’ – die zijn begonnen. “Als je dit een vorm van oorlog wilt noemen, laat het dan maar dat zijn. Het doet er niet toe: er is oorlog,” zegt Dmitri Peskov, perswoordvoerder van president Poetin sinds 2000.

Artikel trekt parallel met Koude Oorlog toen Rusland en de VS hetzelfde deden in Europa, maar de VS veel beter was met stations als Radio Free Europe en Voice of America. Nu zijn de Russen effectiever.

En nep nieuws, of stemmingmakerij, is al veel ouder. Bijvoorbeeld: toen de Fransen en de Engelsen in 1919 ruzieden over hun invloedssferen in het Midden-Oosten, publiceerden ze ook artikelen vol met valse beschuldigingen in kranten. Die vervolgens elkaar napraatten. Disinformatie, ‘agitprop,’ geef het maar een naam, is van alle tijden.

Wat te doen? Die vraag beantwoordt het artikel niet. Is ook moeilijk. Het forum van de publieke opinie is een rommelige, modderige arena. Iedereen mag er zijn zegje doen. Zo lang er maar ruimte blijft voor mensen die hun meningen onderbouwen met feiten die gecontroleerd kunnen worden, is er tegenwicht.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer