wetenschap • tech • gezondheid • geld

Spotify diversifieert

Spotify diversifieert

De Zweedse dienst voor stromende muziek heeft Soundtrap gekocht voor €25,4 miljoen, een startup die zegt een ‘online muziekstudio’ te bieden. Dat betekent dat je je eigen liedjes kunt opnemen met de microfoon op je laptop of telefoon (!), je valse stem kunt laten omvormen tot hij goed klinkt,en panklare percussie in je eigen muziek kunt invoegen. Wat moet Spotify hiermee? Axios denkt dat Spotify naar de beurs wil, en enkel muziek streamen een te dun product vindt om beleggers te verleiden.

Toevoeging (tip M. Hubeler): analist Tren Griffin heeft een lange analyse van de ‘streaming music’ bedrijfsvorm, voor mensen die overwegen te investeren. Hij zegt: Pandora c.s. hebben lage winstmarges omdat ze compleet afhankelijk zijn van hun leveranciers (de platenmaatschappijen) die dus de macht hebben over de prijsvorming. Ook: ze hebben geen eigen content. De helft van de uitzendingen van Sirius, de satellietradio in de VS die als model geldt, bestaat uit nieuws en ander gesproken woord. Moet Spotify niet beter een podcastbedrijf kopen?

Toevoeging: muzikant R. Leslie schrijft: ‘Het blijft een speeltje als je het vergelijkt met echte opnamesoftware. Maar het is logisch dat ze deze stap nemen. Get them when they’re young. Ik denk dat het plan van Spotify is musici van de bodem af te creëren. Je ziet nu al dat ze hun algoritmes zo sleutelen dat onbekende artiesten een ietsje betere kans hebben een groot publiek te bereiken op hun platform. Dit is goed vanuit het perspectief van hun luisteraars die de authentieke indie-ervaring willen… En het is goed voor Spotify omdat ze dan minder afhankelijk zijn van de platenmaatschappijen. Als Spotify een hele sloep indie-artiesten kan opbrengen die voor hun inkomen niet afhankelijk van de platenmaatschappijen zijn en afhankelijk van Spotify, dan zijn zij opeens de nieuwe platenmaatschappij. Dus dit verbaast me niet: Spotify kondigt met deze app aan dat ze de “opnamestudio” aan gaan bieden, wat vroeger dus een van de rollen was van de platenmaatschappij. En hoe meer musici in het ecosysteem van Spotify opgroeien, hoe meer macht Spotify heeft in de industrie. Makes sense?’

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer