Tesla zonnepanelen

press_solar_roof-e1477703446654Gisteren hield Tesla een aandeelhoudersvergadering over de voorgenomen overname van Solar City, dat zonnepanelen installeert. Idee is dat Tesla in de toekomst zonnepanelen verkoopt in een pakket met de thuis-accu’s van Tesla zelf; en binnenkort dakpannen die functioneren als zonnepanelen. Elon Musk vertelt ook over vooruitzichten voor de Tesla auto’s. Michiel Hubeler heeft de hele sessie uitgezeten en turfde de volgende tijdcodes:

06:05 Solar City-ingenieurs: zonnedak wordt goedkoper dan regulier dak, nog voor energiebesparing. Waardepropositie t.o.v. regulier: ze zijn goedkoper, mooier, gaan twee keer zo lang mee en wekken elektriciteit op.
08:40 de subsidie op elektrische auto’s verliest zijn waarde bij massaproductie. Lang verhaal kort: Musk zegt dat Tesla concurrerender zou zijn als er helemaal geen subsidie zou zijn.
10:50 China legt 25% accijns op en geeft geen lokale belastingvoordelen. Daardoor is een in de VS geproduceerde Tesla in China 40% duurder dan als hij in China geproduceerd zou worden.
12:20 meer dan 90% van de nieuwedaktechnologie intern ontwikkeld
13:05 nieuwe daken volgend jaar zomer de markt op
14:15 opkomende concurrenten, Volkswagen wellicht uitgezonderd, eigenlijk geen concurrenten omdat die zich op belastingvoordeeldrempels richten, niet op volumebouw. Die voordelen niet schaalbaar.
15:40 model 3 krijgt gratis supercharching maar alleen voor lange afstanden.
16:35 dakpannen in de schaduw geen zonnecellen, maar alle dakpannen moeten op elkaar lijken.
18:25 wie wil klagen over subsidies, moet beginnen bij grootontvangers (olie), niet bij Tesla/Solary City.
19:55 maar subsidie irrelevant als Tesla’s daken (zonder subsidie en inclusief montage) goedkoper zijn dan reguliere daken.
20:30 SC’s dakpannen van glas, steviger en tot 80 procent lichter, dan keramische tegels/beton –> goedkopere toeleveringsketen, TK grootste kostenfactor voor daken.