wetenschap • tech • gezondheid • geld

TikTok - Uitgeverijvak - Diepnep

Wat is TikTok?

tech | NY Times| 19 apr 24

Adembenemend. Hoe invloedrijk TikTok is in de VS, in alle kieren en naden van de samenleving. De helft van Amerikanen, 170 miljoen, zit op TikTok. Het is een marketing machine, een nieuwsbron, een speeltuin, een spuitende fontein van creativiteit. 'Zelfs als u er niet op zit, dan leeft u in een cultuur die 'stroomafwaarts' is van TikTok.' Typisch grondige NY Times reportage.

Het uitgeefvak

ondernemen | via Benedict Evans | 22 apr 24

Penguin Random House wilde Simon & Schuster kopen, in 2022. Samen zouden ze 48% van de markt hebben dus het Amerikaanse Ministerie van Justitie procedeerde, om de combi te verijdelen. Tijdens dat proces werden een hoop documenten ingebracht, die samen een beeld geven van de werkelijkheid van het uitgeversvak (in Amerika).

Een analyse van 58.000 titels toonde dat de helft van alle boeken minder dan 12 (twaalf) exemplaren verkocht. Slechts 10% van de titels verkocht meer dan 2.000 exemplaren.

Slechts 50 auteurs verkopen 500.000 boeken of meer in een periode van vier jaar, in de hele VS. Een uitgever getuigde: wij zijn net als 'venture capitalists:' we steunen een heleboel projecten in de verwachting dat verreweg de meeste verlies opleveren, in de hoop dat een paar wel winstgevend zijn.

'Echte 'blockbusters' zie je maar eens in de vijf a tien jaar.' De meeste kans op succes heeft een uitgever als hij iemand strikt die al beroemd is. Of als hij productieve schrijvers in huis heeft, zoals John Grisham.

De 'backlist' is goed voor een derde van de omzet van Hachette, ieder jaar. Klassiekers voor kinderen zijn goud: 'The Very Hungry Caterpillar' van Eric Carle staat al negentien jaar iedere week in de bestseller lijst van Publisher's Weekly.

Het leest als een 'basiscursus uitgeven' ....

AI valt in eigen kuil

tech | Reuters | 15 apr 24

Reuters onderzoekt tools die kunnen helpen ontdekken of een video een 'deepfake' (diepnep) is. Conclusie: dezelfde middelen die de AI gebruikt om een nepvideo te maken, kunnen ingezet worden om andere AI's zand in de ogen te strooien.


(advertentie)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer