Van alles!

Hier een aantal verhalen die ik de afgelopen twee weken met plezier heb gelezen. ‘Where has all the sperm gone?’ vraagt het Engelse tijdschrift Prospect. Zaad-dichtheid in het sperma van Westerse mannen is tussen 1973 en 2011 met 50-60% gedaald.  Veel theorieën, veel samenloop maar geen eenduidige verklaring.

Als Japanners moeten kiezen uit twee winkels met vergelijkbare producten, kiezen ze de winkel met de langste rij. Dat heet ‘gyouretsu no dekiru mise’.

China was in de 12de eeuw wereldmarktleider in landbouw en industrie. Daarna volgden 750 jaar stagnatie waarin ook de bevolking verdrievoudigde. De gemiddelde Chinese boerenfamilie in de 19de eeuw had minder te eten dan hun voorgangers in de 12de eeuw, schrijft econoom Brad DeLong.

Ben Rhodes was acht jaar speechschrijver voor Barack Obama en schreef zijn herinneringen op in ‘The World As It Is.’ De boekbespreking roept vooral weemoed op – zo’n getalenteerde president, en dan wordt al zijn werk weggevaagd door de verkiezing van Trump. Was Obama een basketballer, of meer een golfer? Is politiek als golf, of als basketball? Welke kant toonde Obama in momenten van stress?

Abonneer op De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer op