wetenschap • tech • gezondheid • geld

Vier waanzinnige projecten van DARPA

Vier waanzinnige projecten van DARPA

We praten vaak over Google en Elon Musk en Singularity University en andere pioniers van vernuft. Maar je zou bijna de Godfather vergeten: het Amerikaanse leger. Internet en  GPS zijn commerciele innovaties die begonnen als onderzoek gefinancierd door Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Dit artikel behandelt maar liefst vier fantastische projecten die op dit moment worden gefinancierd door DARPA. Eigenlijk 4 Bickers voor 1 geld, dus vandaag wat minder lemma’s.

1. Atomische GPS – lokatiebepaling gebaseerd op het meten van het effect op atomen van de versnelling van het magnetisch veld van de aarde (ik snap het ook niet, ik schrijf het maar gewoon over). Als je dat meetbaar kunt maken heb je geen GPS meer nodig, dus ook geen dure satellieten. Zou zelfs 1.000 keer nauwkeuriger kunnen zijn.

2. Terehertz onderzoek – tussen microgolven (die we gebruiken voor mobiele telefoon) en infrarood ligt op het elektromagnetisch spectrum Terehertz. Nu onontgonnen terrein. Allerlei toepassingen, niet alleen voor communicatie.

3.High Assurance Cyber Military Systems (HACMS) zoekt manieren om apparaten veilig met elkaar te laten communiceren. In 2020 zullen er 50 miljard apparaten in de wereld zijn die communiceren via internet. Dat wordt een zooitje als er niet goede protocols worden ontwikkeld, en beveiligingssystemen.

4.Rapid Threat Assessment – doel is om veel sneller vast te stellen of en vooral hoe ziektes, opzettelijk of per ongeluk verspreid, een bedreiging vormen. Verdediging tegen biologische oorlogvoering door  ‘de vijand’ – maar ook nuttig als je bedenkt hoe lang het heeft geduurd voordat we achterhaalden hoe de H5N1 vogelgriep zich verspreidde.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer