Vies NL/UK?

Stoot Nederland nou echt twee keer zo veel CO2 uit als het ouderwetse, op steenkolen draaiende United Kingdom? Vroeg ik gisteren, twijfelend over de resultaten van mijn eigen zoekwerk. Ja, is het antwoord van verschillende kanten.

Stephan Ockhuijsen, aangedragen door Jaap Meijers: “2016 is voor NL nog niet bekend. Ligt waarschijnlijk op zelfde niveau als 2015 (dat is overigens politiek gezien een ramp, maar komt na de verkiezingen pas). (…) Hier een database voor een leuke vergelijking: http://edgar.jrc.ec.europa.eu/ overview.php?v=CO2ts_pc1990- 2015. Ik heb er even een plaatje bij gemaakt 🙂

Conclusie: “Niet twee keer zo vies, maar wel viezer (en minder hard aan het werk).”

Ron Belt: “In het kader van C02 uitstoot e.d., ken je dit verhaal? http://energeia.nl/service/265504-1507/inzichten-energieakkoord/BINARY/Inzichten+Energieakkoord Gewoon de kolencentrales dichtgooien…. Het ligt politiek wat lastig want de Nederlandse overheid heeft in het verleden aan buitenlandse bedrijven gevraagd om ze te bouwen.. dichtdoen kost 6mrd.”

Patrick Asselman: “Britten hebben veel meer kernenergiecentrales dan Nederland. In NL hebben we Borssele, goed voor 485MW ofwel 4% van het NLse verbruik. In het VK hebben ze 8 veel grotere kerncentrales in gebruik die in totaal 8700MW opwekken, goed voor 19% van het verbruik in het VK.”

Zie ook ‘reacties’ onder het oorspronkelijke bericht. Weet u meer? Wilt u bijdragen? Schrijf!